Sidebar Menu

Datum objave: 18. Kolovoz 2014

Ivana Biliško: Harfistica koja je donijela bajkoviti soundtrack u vrt sv. Lovre

Nina Medić
Nina Medić

Ako ste se tijekom kolovoza u večernjim satima zatekli u blizini srednjovjekovnog samostanskog vrta sv. Lovre, pozornost su vam, osim miomirisnih biljaka, mogli privući i bajkovite note instrumenta koji se ne može čuti tako često. Riječ je o harfi, a po njoj u samostanskom vrtu sv. Lovre svaku večer spretno 'prebire'  Ivana Biliško, mlada zagrebačka glazbenica, rodom iz Šibenika.

Za sve je 'kriva' Ivanina majka koja je oduševljena samostanskim vrtom te je njegov česti gost te je došla na ideju da Ivana zasvira upravo tamo. U priču se 'upleo' Zvonko Pešić, ravnatelji privatne gimnazije i tako Ivana tijekom kolovoza  (točnije od 7. do 20.) svaku večer podari tom već magičnom mjestu savršen soundtrack.

Baš tako bilo je i večer kada smo došli intervjuirati Ivanu. Nešto prije 21 sata, gosti restorana uskomešaju se vadeći svoje fotoaparate dok Ivana rasprema svoju harfu. „Kada je majka predložila da tu imam nastupe, uopće nisam bila oduševljena tom idejom, prvenstveno zbog svih tih pustih stepenica, a i nisam navikla na nastupe na otvorenom. Harfa je poprilično teška za transport, ali jednom kada sam tu zasvirala, sve se nekako poklopilo i sada volim tu nastupati“, priča nam Ivana.

Spoj prirode, zelenila i spokojnog ambijenta samostanskog vrta i nježnih, romantičnih nota harfe zaista su idealna kombinacija, a Ivana je u Šibeniku postala prava zvijezda. „Ovo mi je već treći intervju otkada imam nastupe u samostanskom vrtu i naravno da je super čuti da se ljudima to sviđa.“

 

Ivana Biliško završila je glazbenu akademiju u Grazu,  gdje je provela osam godina života te je i za taj grad vežu lijepe uspomene. Upitali smo je naravno, kako se odlučila baš za harfu, a ne neki drugi 'običniji' instrument. „Prvo sam, tijekom osnovne glazbene škole svirala violinu, pa sam nakon toga napravila pauzu što se tiče glazbene karijere. No, budući da su mi roditelji vezani za taj glazbeni svijet, ubrzo sam opet poželjela biti dio njega. Teta mi je predložila da se okušan na harfi. Probala sam i svidjelo mi se!“

Iako danas nema stalni posao i usprkos tome što harfa nije toliko popularan instrument, Ivana nije požalila što se odlučila baš za taj instrument. „Požalim jedino kada ga treba tegliti niz stepenice kao što su ove u Šibeniku“, kaže u šali Ivana.

Izuzev problema sa stepenicama Ivanu, osim rodbinske veze za Šibenik veže, kako kaže, i neka posebna emotivna veza, budući da tu od malih nogu dolazi već godinama. „Oduvijek sam se veselila dolasku u Šibenik, a jednom kada sam se tu vratila nakon pet godina, dok sam tako autom dolazila preko šibenskog mosta, kada se ispred mene otvorio pogled na grad i kanjon Krke doslovno sam se počela tresti od uzbuđenja!“

Ivana je u Šibeniku tijekom svojih nastupa zasigurno uspjela publici približiti ovaj neobičan instrument, a njezina želja, na čijem ostvarenju radi, je da klasična glazbe izađe iz koncertnih dvorana. Upravo u vidu ostvarenja tog cilja, Ivana radi na organizaciji festivala suvremene klasične glazbe koji bi se krajem kolovoza (28.08) trebao održati u Novalji na Pagu. „Na zapadu se klasična glazba uvelike se približila široj publici. Tako primjerice u Berlinu postoji festival suvremene klasične glazbe koji se održava na željezničkom kolodvoru. Ideja je tako nešto proširiti u Hrvatskoj, u Zagrebu je već bilo sličnih projekata, a mi želimo donijeti dašak suvremene klasike i na more. Bitno je napomenuti kako bi se na takvim festivalima izvodila glazba isključivo živućih, mladih kompozitora upravo da se prikažu njihove ideje i njihov talent.“

Ivani možemo samo poželjeti sreću u budućim projektima i nadati se da će ideja o popularizaciji klasične glazbe biti uspješna baš kao i ona o nastupu u samostanskom vrtu sv. Lovre. Ukoliko je još niste imali prilike poslušati, za to imate vremena još naredna tri dana!

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.