Datum objave: 13. Prosinac 2023

LIJEP U SVAKO DOBA GODINE / Otkrijte čaroliju Nacionalnog parka „Krka“ u prosincu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ugođaj zime u Nacionalnom parku „Krka“, koji je inače otvoren tijekom cijele godine, posebno je iskustvo. Ima li išta ljepše od šetnje sa svojom obitelji poučno-pješačkim stazama uz rijeku Krku u blagdanskom vremenu koje je pred nama!

Nacionalni park „Krka“ u prosincu nudi jedinstvenu priliku za istraživanje čarolije prirode u mirnom okruženju. Dok se brodovi koji u ljetnoj sezoni svakodnevno plove sad odmaraju, na Skradinski buk možete doći s Lozovca, glavnog kolnog ulaza, ili iz Skradina, pješice ili biciklom, uređenom biciklističkom i pješačkom stazom koja vodi uz rijeku. Na Badnji dan i Staru godinu, 24. i 31. prosinca, Park je za posjetitelje otvoren do 12 sati, na Božić, 25. i 26. prosinca je zatvoren, a na Novu godinu, 1. siječnja otvoren je samo ulaz Lozovac. Izuzev tih dana, Nacionalni park „Krka“ otvoren je svaki dan od devet do šesnaest sati.

Zimsko razdoblje, od studenoga do ožujka, donosi i povoljne cijene ulaznica: 7 eura za odrasle i 4 eura za djecu od sedam do osamnaest godina. Zato je to vrijeme, daleko od ljetnih gužvi, idealno za obiteljske izlete, na kojima djeca mogu uživati u čarima prirode i učiti, na edukativnim stazama, o bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta u Parku.

Utjecaj mora proteže se dolinom rijeke Krke čineći klimu blagom na tom području, jednom od najsunčanijih u Hrvatskoj.

Skradinski buk nudi očaravajući doživljaj raskošnih slapova punih vode. Na njemu se mogu razgledati ostaci hidroelektrane na izmjenični pogon, druge u svijetu, svjedoka tehnološkog napretka s konca 19. stoljeća. Roški slap, s vodenicama i obližnjim srednjovjekovnim utvrdama koje svjedoče o burnim povijesnim vremenima, svjedok je, to znamo po arheološkom lokalitetu Oziđana pećina, tisućljetne prisutnosti čovjeka na tom području. Eko kampus „Krka“, posjetiteljski centar edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima, namijenjen djeci, istraživačima i volonterima, nalazi se na magičnom i tajanstvenom gornjem toku Krke. Djeca su s razlogom u njemu na prvom mjestu: najveći dio sadržaja prilagođen je upravo njima. Tu su Arheološka i Prirodoslovna zbirka i Laboratorij prirode – edukacijsko središte za djecu sa stalnom izložbom s temama iz živoga svijeta i znanosti koje djeca sama otkrivaju na interaktivan način. U okućnici je dječje igralište. Okoliš je važan dio kampusa, u njemu se može šetati među zelenilom, na svježem zraku. U neposrednoj blizini nalaze se i slapovi gornjeg toka rijeke Krke i ostaci rimskog vojnog logora Burnuma.

S iskaznicom Kluba prijatelja Krke zimsko doba postaje još privlačnije jer možete uživati u ljepotama prirode po povoljnijim uvjetima. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ omogućila je ljubiteljima prirode da, umjesto klasičnog poklona, svojim najmilijima daruju jedinstveni poklon-bon: člansku iskaznicu Kluba prijatelja Krke. Zahvaljujući tomu oni koji već uživaju u ljepotama Krke svoju strast mogu podijeliti s bližnjima, koji će tako dobiti priliku da se, kao članovi Kluba prijatelja Krke, okupljaju i dijele zajedničke trenutke provedene na tom jedinstvenom području.

Neka vašim najbližima predstojeći blagdani budu ispunjeni srećom i neka barem dio svoga vremena provedu u zaštićenoj prirodi. Zato vas pozivamo da tijekom blagdana i školskih praznika, ali i cijele zime, posjetite Nacionalni park „Krka“ i uživate u njegovim ljepotama.

Na koncu, zahvaljujemo zaljubljenicima u prirodu koji su nas posjetili ove godine – želimo im sve najbolje u povodu nadolazećih blagdana. Vidimo se u Nacionalnom parku „Krka“!

 

Iz kategorije: Sponozirani članci
Označeno u: