Datum objave: 28. Veljača 2016

Hoće li Šibenik konačno shvatiti da je čuvena operna diva Ester Mazzoleni Šibenčanka

Diana Ferić
Diana Ferić

Glasovita Šibenčanka Ester Mazzoleni koja slovi kao jedna od najboljih europskih i svjetskih opernih pjevačica 20. stoljeća, svojim je glasom i umjetničkom strašću izazvala divljenje u glazbenoj Europi već na svom prvom velikom međunarodnom debiju u Rimu, u veljači 1906. godine, a u svom rodnom Šibeniku je skoro nepoznata. Zbog toga je dana su emisiji Volim Šibenik u programu Županijskog radio Šibenika potaknuto da se Šibenik na dostojan način odužio toj svojoj opernoj divi jer je sramota da je Italija toliko slavi, a mi ne znamo da je postojala.

 

To je podržala i šibenska operna pjevačica Nera Gojanović: „ja sam završila različite oblike glazbenog obrazovanja od osnovne škole do magisterija i nikad nitko nije ni spomenuo Ester Mazzoleni, a kljukali su nas s masu nepotrebnih podataka. Došlo e vrijeme da se ispravi ta nepravda“, kazala je. Ljubitelji i poznavatelji opere jednodušni su u ocjeni da je upravo Ester bila nedostižna u ulozi Bellinijeve Norme i Verdijeve Aide, prije pojave Marie Callas. Ta slavna sopranistica punih je dvadeset godina s golemim uspjehom vladala opernom scenom pjevajući repertoar dramskog soprana u operama Bellinija, Donizzetija, Wagnera, Puccinija i Verdija. Nastupala je i pod dirigentskom palicom dirigenta Artura Toscaninija, a glazbeni su je kritičari prozvali kraljicom bel canta. Šibenčanka Ester Mazzoleni Cavarretta, slavna operna pjevačica, heroina belkanta, umrla je u Palermu, u stotoj godini, 17. svibnja 1982. godine. U svom rodnom gradu Šibeniku zapostavljena je i zaboravljena za razliku od Palerma, gdje se, primjerice, Dani europske kulturne baštine s ponosom obilježavaju koncertima posvećenim toj Šibenčanki.

 

U Palermu je Ester Mazzoleni dobila svoju ulicu (na žalost ne i u rodnom Šibeniku), postoji i knjižnica Ester Mazzoleni, a u tom gradu djeluje i Udruga štovatelja operne dive Ester Mazzoleni, koju se smatra jednom od najvažnijih povijesnih ličnosti u riznici kulturne baštine, bitne za očuvanje zavičajnog integriteta i identiteta Palerma. Već 31 godinu mlade operne pjevačice i pjevači iz cijelog svijeta dobivaju prestižnu međunarodnu nagradu Ester Mazzoleni koja im jamči uspješnu karijeru, a uručuje im se u raskošnoj dvorani palače Mirto u Palermu. 

Današnja emisija je, uoči  Međunarodnog dana žena bila posvećena ženama pa su gošće  bile i članice najdugovječnije i najpoznatije ženske klape iz šibenskog kraja , Skradinke, poznate po posebnom klapskom izričaju.

Iz kategorije: Volim Šibenik