Datum objave: 02. Listopad 2015

Časopis "Volim Šibenik":O kumpravendavanju, šibenskoj viagri, Pavlu Mašiću..

Diana Ferić
Diana Ferić

Pleše li Europa svoj posljednji tango zbog izbjeglica s Bliskog istoka tema je stalne rubrike „Dijagonala“ u novom broju časopisa Volim Šibenik koji je u prodaji od sutra, 3. listopad na kioscima i u dućanima Djela, a u uvodu tog teksta parafrazirana je poznata Arsenova pjesma „Posljednji tango u Đevrskama

Nadiru izbjeglice iz Sirije,
Afganistan, Irak, Palestina,
Ratni efekti Damaska,
Kurdi iz Mosula,
Otmica Samaritanki.

Pleše se posljednji tango,
Očajni bračni par iz Mosula,
Hama, Palmira, Homs, Aleppo
Stižu izbjeglice preko Turske, preko Mediterana.
Stiže migrant iz Senegala
Koji ne želi život u bunkeru očaj....

U novom broju tog časopisa za njegovanje i očuvanje zavičajnih vrijednosti možete još pročitati i i kako je mladi šibenski modni dizajner Duje Kodžoman oduševio slavni modni časopis Vogue avangardnim suknjama od aluminija, košuljama od lateksa i kaputima s grbom.

Zanimljiv jr tekst o jednom nepoznatom šibenskom fenomenu - umjetnosti kumpravendavanja. Prije 100 godina nitko u Dalmaciji nije se u moći i glasnoći kupravendavanja mogao nositi sa šibenskim kupravendama, a o čemu je riječ doznat ćete u ovom časopisu. U njemu možete pročitati i intervju s Pavlom Mašićem, orguljašem crkve svetog Marka u Zagrebu, dobitnikom pet Porina za najbolji album klasične glazbe koji iskreno kaže "Volim Arsena i Mišu!"

Zanimljivi u i tekstovi o tome kako je slavni irski novinar i putopisac opisao Šibenik, Šibenčanke i Šibenčane u američkom časopisu Harpers Weekly 1895. godine te da je Šibenik prije Drugog svjetskog rata turistima i izletnicima bio poznat po crvenoj kapi na glavama njegovih građana – težaka i mirisu pečenja s ražnja.

Novinari časopisa Volim Šibenik istražili su i zašto bitka za Šibenik gubi bitku s vremenom i umjesto nacionalne činjenice ostaje samo lokalni mit .

Nezaobilazna je rubrika ŠIBENSKA GASTRONOMSKA BAŠTINA u kojoj ćete doznati kako se od 50 kili govedine, 40 kili janjetine, sedam pršuta, pet panceta i dva stolitra vina kuhao gulaš a la Jadrija na izboru Miss Jadrija 1928. godine ili INTIMNA POVIJEST ŠIBENIKA s tekstom o tome kako su se prije 100 godina oni koji boluju od nemoći muške liječili šibenskom viagrom od brnistre i smilja, prahom od kokošjeg jezika, crnih mrava i suhog guštera, a libido popravljali šparogama, damianom i maraštinom.

Rubrika KREPAT MA NE MOLAT ovog puta  podsjetit će vas kako su demokratske promjene i politička zbivanja u Šibeniku 1990. godine vidjeli šibenski karikaturisti.


 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik