Datum objave: 18. Veljača 2014

ZANIMLJIVOSTI IZ POVIJESTI:„Zla štampa je gora od požara i poplave!“

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije devedeset godina u Šibeniku se pojavio neobičan apel protiv novina i novinara, odnosno kako se to tada zvalo, štampe. Apel doslovno glasi ovako: „Zla štampa je gora od požara i poplave: pazi, da ti se ne uvuče pod krov duše, jer će pokupiti pakleni harač i ostaviti pusto garište, uništiti u njoj mir i zadovoljstvo i satrti vjeru u Boga. Bježi od zle štampe kao od najvećeg neprijatelja!“

Apel je napisao svećenik, publicist, kroničar i kulturni povjesničar, jedan od najznačajnijih kulturnih i znanstvenih djelatnika prve polovice 20. stoljeća don Krsto Stošić. Don Krsto se ovim apelom oglasio 1924. godine ozlojeđen stanjem u šibenskom novinstvu, konvertitstvom novinara i bespoštednim obračunima među šibenskim redakcijama te posebno brutalnim verbalnim obračunima lokalnih političara kojima su glavno „oružje“ bile novine čije su tiskanje sami financirali.

Don Krsto Stošić je, između ostaloga, i sam bio novinar pa je vjerojatno vrlo dobro znao kakvo je stanje u šibenskim medijima, a apel sigurno nije napisao zato što je takvo stanje odobravao ili se s njim mirio.

Nema ni najmanjeg pisanog povijesnog traga da je netko na njegov apel odgovorio, a kamoli da ga je opovrgao, ali ni naznaka da je imao bilo kakvog utjecaja na poboljšanje stanja u šibenskom novinstvu i medijima. 

Bilo je to prije 90 godina, a sličnost s današnjim vremenom je  slučajna ma koliko se neki u ovome prepoznali.

Iz kategorije: Volim Šibenik
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3