Datum objave: 12. Prosinac 2023

THINK FUTURE / Nikada Trokut nije bio toliko pun kao sinoć kada se govorilo o korištenju umjetne inteligencije

Diana Ferić
Diana Ferić

Odličan početak zimskog izdanja Trokutove IT konferencije „Think Future”. Niti jedan skup u tom Centru za nove tehnologije u Šibeniku nije privukao toliku publiku kao sinoćnji prvi dan te konferencije i tema “Kako koristiti umjetnu inteligenciju (AI) u svakodnevnom poslu?”

O toj temi su na konkretnim primjerima onoga što oni sami rade na tom području govorili Ante Burazer, full stack developer iz tvrtke Synthesia, Josip Ivković, CTO i suosnivač iz tvrtke Rearm, Željko Bralić, Full stack developer iz britanske tvrtke Intuita te Stevica Kuharski, partner u najvećem domaćem VC fondu Fil Rouge Capitals i jedan od najstručnijih poznavatelja hrvatske startup scene. Trokut je bio dupkom pun što je potvrdilo da je umjetna inteligencija izazovna i intrigantna tema mnogim Šibenčanima, uglavnom mlađe generacije. Umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti, a sinoć je potvrđeno da i stručnjaci u Šibeniku rade na sustavima u kojima se ona primjenjuje i da to nije naša budućnost nego sadašnjost.

Diana Mudrinić, direktorica Trokuta je pozdravljajući goste i sudionike te konferencije istaknula da je cilj organiziranja konferencije „Think Future”približiti lokalnoj zajednici ono što nas čeka u budućnosti kao i nova tehnološka rješenja, a o ishodu razvoja umjetne inteligencije zaključila je kako je „čovjek ta koji pravi razliku odlučuje kako će koji alat koristiti”. Nasmijala je publiku dodavši kako ćemo još vidjeti je li umjetna inteligencija uopće inteligencija.

Programer Ante Burazer radi za britansku tvrtku Synthesia koja se bavi izradom sintetičkih video uradaka u čemu primjenjuju umjetnu inteligenciju. Istaknuo je kako oni nastoje pojednostaviti proces upravo primjenom AI-a kako bi netko i bez profesionalnog znanja video produkciji mogao napravit kvalitetan video u čemu AI asistent koje su programirali. Kažeš im samo što u videu želite i oni vam to kreiraju i ponude. U toj tvrtki i na virtualnim režiserima koji će pomagati u tom postupku izrade videa. Poznati su njihovi sintetički Avatari koji nastupaju u tim video uradcima, a radeći na tome da budu što realističniji kako i pokazivali tražene emocije napravili su već 4. generaciju tih avatara. Burazer je otkrio da upravo on u Šibeniku radi na 3D Avatarima.

Josip Ivković CTO i suosnivač iz tvrtke Rearm održao je predavanje na temu "Low-Code i AI u automatizaciji procesa". On istražuje revolucionarne tehnologije koje omogućavaju brzu i efikasnu automatizaciju poslovnih i industrijskih procesa. Kombinirajući prednosti razvojne apstrakcije s alatima umjetne inteligencije, organizacije mogu radikalno transformirati svoje operacije. Naveo je i uspješne primjere primjene navedenih tehnologija koje smanjuju mogućnost ljudske greške i povećavaju produktivnost.Omogućavaju kako je kazao, neprogramerima da programiraju i upravljaju manjim sustavima.
Šibenčanin Željko Bralić, software developer radi za britansku tvrtku Intuitia koja svoje proizvode razvija i u Šibeniku. Predstavio je program izbora kandidata u tvrtkama na natječaje za nove poslove u čemu primjenjuju upravo umjetnu inteligenciju. „Veliki je problem kada za nekoliko radnih mjesta dobijete po 200 prijava. Treba sve to pregledati i selektirati.Mi smo razvili program zahvaljujući kojem to radi stroj koji napunimo podatcima o zahtjevima određenog radnog mjesta i životopisima kandidata koje stroj svede na nekoliko rečenica s najvažnijim informacijama. Large Langue model se pokazao idealnim kod toga. Te podatke stroj usklađuje i informacije pretvara u vektore, a slučajevi u kojim su najbliži vektor koji predstavlja zahtjeve posla i vektor s karakteristikama kandidata su kandidati koji najbolje odgovaraju svemu tome ako se pazi na GDPR i stroj se ubacuju samo anonimni podatci”, objasnio je Bralić.

Zanimljiva predavanja održali su i ostali sudionici konferencije koji su govorili u startup – ovima, a na kraju je održana panel rasprava na kojoj je bilo riječi o brzom razvoju umjetne inteligencije koji nitko nije očekivao ali i izazovima koje AI donosi od etičkih pitanja, dobrobiti koje ona donosi kao o temu hoće li društvo koje bude počivalo na umjetnoj inteligenciji biti društvo bogatih ili siromašnih pojedinaca.

Konferencija se nastavlja danas poslije podne kada će biti riječi o utjecaju novih tehnologija u pomorskom sektoru,a sutra je na rasporedu tema „“Kako postići zelenu i održivu proizvodnju”.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti