Datum objave: 24. Ožujak 2023

GDJE GRANICE RAZDVAJAJU, KULTURA POVEZUJE/ Učenici OŠ Tina Ujevića boravili u Rogaškoj Slatini zahvaljujući Erasmus projektu

Diana Ferić
Diana Ferić

Osam učenika Osnovne škole Tina Ujevića sudjelovalo je u Rogaškoj Slatini na nastavkumobilnosti učenika u sklopu Erasmus programa „Gdje granice razdvajaju, kultura povezuje” koji pprovode s partnerskim školama iz Slovenije i Srbije - Osnovnom školom „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada i Osnovnom školom Rogaška Slatina iz istoimenog grada. 

To je  dvogodišnji KA2 tip projekta: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse.

U Sloveniji su se boravili šest dana, u pratnji koordinatorice projekta profesorice engleskog jezika Marijane Mikulandre, učiteljice razredne nastave Loredane Stamenković Šanić te nastavnice informatike Matee Laće. Bili su smješteni u obitelji učenika domaćina iz Ⅰ. Osnovne škole Rogaška Slatina. Tu su bili i učenici Osnovne škole Žarko Zrenjanin iz Novog Sada.

Učenici ovih osnovnih škola sudjelovali su u nekoliko različitih radionica i zanimljivih aktivnosti uz pomoć kojih su upoznali kulturnu, povijesnu te prirodnu baštinu Slovenije. U Rogaškoj Slatini posjetili su centar grada, poznatu Rogašku staklarnu u kojoj su se upoznali s procesom izrade stakla i izrađivali ogrlice sa staklenim privjescima, bili su i u tvornici Afrodita kozmetike, Šmitovoj hiši te Konjeničkom klubu Strmol u Rogatecu. Sudjelovali su i u plesnim aktivnostima kluba KUŠ NiME. Natjecali se u sportskim aktivnostima. Imali su i zanimljive radionice na kojima su izrađivali turističke brošure slovenskih gradova, učili o pčelama i izradi meda te su izrađivali maske za lice od prirodnih sastojaka. Učenici su također posjetili sustav krških špilja Škocjanske jame koje su jedan od najvećih svjetskih prirodnih fenomena te glavni grad Slovenije Ljubljanu gdje su upoznali centar grada te obišli poznati Muzej iluzija u kojem su uživali.

"Cilj projekta je razvijanje multikulturalnih vještina učenika te razvoj pedagoških kompetencija učitelja u poučavanju multikulturalnih tema, a centralna tema je povijesna, kulturna i prirodna baština. Međukulturalne kompetencije podrazumijevaju uspoređivanje sličnosti i razlika među vlastitom kulturom te kulturama drugih zemalja, uočavanje prisutnosti stereotipa i predrasuda te čimbenika koji pridonose nerazumijevanju, ali i razumijevanju, među različitim kulturama te razvijanje društveno-jezičnih komunikacijskih funkcija što je sve od izuzetne važnosti za uspjeh pojedinca u današnjem svijetu koji obiluje kulturološkim različitostima", kaže Marijana Mikulandra, koordinatorica projekta u OŠ Tina Ujevića

Iduća mobilnost u projektu „Where borders divide, culture unitis“ će biti provedena u svibnju ove godine u Novom Sadu.

Iz kategorije: Vijesti