Datum objave: 14. Rujan 2021

ALE GUBERINA SE NE PREDAJE / Gradska uprava ga je bez puno razmišljanja deložirala iz gradskog prostora nakon 40 godina, a on je uredio novi, još ljepši i bogatiji atelje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski akademski kipar, kojeg je gradska uprava deložirala iz njegovog atelje  u Ulici don Krste Stošića, nasuprot crkvice svetog Krševana, uredio je novu galeriju - atelje,  još sadržajniju, u svojoj  znamenitoj srednjovjekovnoj obiteljskoj kući na Gorici koja je posebna i po tome što postoje indicije da je u njoj živio čuveni graditelj šibenske katedrale Juraj Dalmatinac. Do prije desetak dana konoba,  pretrpana različitim  stvarima, pretvorena je u galeriju  prepunu Alinih radova, kiparskih i slikarskih, najvećim dijelom zaslugom njegove supruge.

Istodobno, prostor u kojem je djelovao 40 godina, do kraja prošle godine kada su ga izbacili, bit će vjerojatno pretvoren u neku vrstu ugostiteljskog objekta. Ale je iz njega otišao tiho, neprimjetno i bez skandala. Nesporna je činjenica da je Ale Guberina kao umjetnik neizmjerno zadužio Šibenik kao jedan od rijetkih (ako ne i jedini) umjetnika koji je bio i ostao njegov nerazdvojni dio te mu davao jedan od ključnih atributa grada. On je ujedno bio i čuvar i nasljednik šibenske gotovo milenijske kiparske baštine. Njegov umjetnički opus golem je i zaslužio je sasvim drukčiji tretman, u najmanju ruku i u najmanjoj mjeri - pretvaranje njegovog ateljea u spomen atelje.
 
 I dok se Šibenik odriče svojih znamena Aleksandar Ale Guberina, iako teško bolestan, se ne predaje i nastavlja svoj poziv. Želja mu je u novom ateljeu organizira tečajeve za kipare početnike . " U ovom prostoru sada imam uvjete za to. U Šibeniku nema umjetničkih škola, pa bi ovo moglo funkcionirati kao mala Akademija", kaže Ale Guberina  koji je i prije držao tečajeve onima koji su željeli naučiti elementarne stvari o modeliranju i crtanju.
Po broju nagrada, izložaba i ostvarenih javnih djela šibenski kipar Ale Guberina bez konkurencije je u Hrvatskoj, a i u svijetu je malo sličnih primjera. Niti jedan hrvatski kipar nikada nije dobio toliko nagrada:sedamnaest prvih, šest drugih i tri treće nagrade. Postavio četrdeset dva javna djela te održao čak dvadeset devet samostalnih izložaba.
 
Prvu je skulpturu napravio kada je imao samo 4 godine. Na otvaranju atelje, u sklopu Dana makedonske kulture, doznali smo i da je u trećem razredu osnovne škole, kada su dobili zadatak da naprave nešto od gline on izradio Aleksandra Makedonskog dok su  ostali učenici pravili kućice i neke životinjice. Ale Guberina koji se kiparstvom bavi već 40 godina ima vrlo bogat opus. Poznat je po spomenicima   i skulpturama poznatih ličnosti od Tuđmana do Smoje.Dugo je radio i makete brodova. Njegov je život vrlo zanimljiv. Kao mladić i sudionik Hrvatskog proljeća robijao je u Staroj Gradiški. Poznat je i kao zaljubljenik u more i ribarenje i po svojim kapitalcima koje je bi često ulovio pa je u novoj galeriji izložen i  njegov ribolovni pribor.
 
Sve o zanimljivom đivotu i umjetničkoj karijeri Aleksanda Ale Guberine pročitajte na
Iz kategorije: Vijesti