Datum objave: 27. Ožujak 2018

Joško Šupe:Ne želim diskreditirati ni prozivati nikoga već da se gradske financije dovedu u red

Diana Ferić
Diana Ferić

Joško Šupe , vijećnik SDP –a u Gradskom vijeću Grada Šibenika kao diplomirani ekonomist specijalizirao se na sjednicama Gradskog vijeća upravo za pitanja o načinu trošenje gradskog proračuna što je u normalnim demokracijama tema broj jedna za građane koji pune proračun. Shema je uvijek ista – Šupe postavlja pitanja koja ukazuju na to da je stanje u gradskom proračunu loše, u posljednje vrijeme i vrlo zabrinjavajuće, a gradonačelnik Željko Burić mu , naoko, suvereno odgovara demantirajući sve što Šupe tvrdi i prikazujući ga često kao ekonomskog neznalicu, analfabetom pa i optužujući da za širenje lažnih vijesti i panike. Gradonačelnik Burić ne pristaje niti na tematsku sjednicu Gradskog vijeća posvećenu stanju u proračunu koji je zatražio SDP nakon što je jedna od Burićevih bliskih suradnika ustvrdio kako je proračun pred bankrotom. Koristeći društvene mreže Joško Šupe ovih dana uporno na svojoj Facebook stranici objavljuje u nastavcima činjenice i komentare vezane za loše stanje u gradskom proračunu. Porazgovarali smo o tomu s njim za portal Šibenik News.


-Zašto Gradonačelnik odbija tematsku sjednicu i čega ga je strah ako je sve u redu tema je vaših objava na Facebook profilu. Zašto mislite, ali u nekoliko jednostavnih rečenica rečeno, da to radi, ako, kako vi tvrdite, ga brojke demantiraju?

 

Jednostavno strah ga je činjenica. Kad gradonačelnik krene vrtiti svoju već ofucanu priču o nasljeđenim dugovima i vraćanju brojnih kredita u raspravi će postati jasno da upravo u njegovom mandatu obveze rastu iz godine u godinu, da se minus gomila, da je iza njega itekako više podignutih kredita nego u prethodnim mandatima.
Ne trebate biti veliki financijski stručnjak da bi vidjeli da imate minus i da na kraju godine imate više neplaćenih računa nego prethodne godine.
Konkretno kumulirani minus u posljednje 4 godine iznosi 26 milijuna kuna, u posljednje tri godine dospjele obveze su sa 31 narasle na 45 milijuna kuna, 38 milijuna kuna dignutih dugoročnih kredita. To su činjenice i toga se boji.
A sve je jasno vidljivo u financijskim izvješćima koja su dostupna na internet stranicama grada. Dakle činjenice, a ne blagoglagoljive priče.

 

Kako doživljavate to da vas Gradonačelnik koji je specijalist oftamologije već godinama na sjednicama Gradskog vijeća pokušava prikazati kao neznalicu u financijskim pitanjima , a iza Vas je diploma Ekonomskog fakulteta i činjenica da ste bili jedna od najboljih studenata?!

 

Nije ugodno, ali takav način komunikacije i napadi na osobnoj razini najbolje ga oslikavaju. Gradonačelnik jako dobro koristi skupo plaćene PR savjete (naravno na račun svih Šibenčana) po kojima je dojam važniji od činjenica. On to upravo radi sve ove godine i pri tom koristi svoju poziciju moći ne štedeći pri tom nikoga (vijećnici su simpatični, nemaju pojma o tome što govore, zlonamjerni, pate od diskreditiranja Šibenika i sl.). A kada dođe do problema ista ta vlast i gradonačelnik govore da oni ne znaju, nisu upoznati (jamstvo Vodovoda za kredit nogometnom klubu, najnoviji problem oko POS-ovih stanova) ili je netko drugi kriv (pumpa na Rivi, plavljenje Doca).

 

Vi se služite podacima iz financijskih dokumenata, a on pričama u kojima se poziva na neke podatke i dokaze iz istih dokumenata. Kako se u tome može snaći prosječno obrazovani građanin i kome povjerovati?

Jako teško i gradonačelnik to vrlo vješto koristi na način da 5 godina ponavlja isti unaprijed smišljeni PR odgovor (mi danas pričamo o 2017.-oj, a gradonačelnik je u svojim odgovorima o financijama još u 2013.).
Sjetite se samo priče oko vraćanja kredita Otoka mladosti kada sam i od strane gradonačelnika, ali i investitora bio prozvan da lažem i nanosim im štetu nastojeći dobiti političke poene. A upravo su podaci iz financijskih izvješća dokazali tko laže i što su činjenice.
Činjenica je da grad dan danas vraća taj kredit i da je to jedan od razloga minusa, ali i toga da grad zbog toga nije na vrijeme platio nekog od svojih dobavljača jer investitori nisu ispoštovali svoje obveze.
 

Idemo na činjenice. Vidljivo je da, promatrajući financijska izvješća 2014. - 2017. Grad Šibenik ima najveći kumulirani minus od svih velikih gradova u Dalmaciji. Običnim rječnikom rečeno što to znači i koje su posljedice?

 

Troši se više nego što se zarađuje što znači manjak u proračunu, kada potrošite više nego što zaradite ne možete na vrijeme podmiriti sve vaše račune i imate dospjele obveze. Stavite se u situaciju da Vam je na koncu godine ostalo neplaćenih računa u visini 3 mjesečne plaće.
Posljedice toga su činjenice da smo radi neplaćenog PDVa završili na listi poreznih dužnika, da drugi gradovi u Dalmaciji smanjuju svoj dug za razliku od Šibenika koji ga gomila.
 

Mi očito nemamo ni uravnotežen proračun u odnosu na susjedne gradove. Koje su posljedice toga?

Nemamo uravnotežen proračun jer trošimo više nego što zarađujemo. U proračunu se to vidi kroz nagomilani minus (42 milijuna kuna) i dospjele neplaćene obveze (45 milijuna kuna). Sve ćemo to morati kad tad platiti. Razlozi su u načinu vođenja financija aktualne gradske vlasti koje karakterizira rastrošnost i preplaćeni radovi, a posljedice toga ćete najbolje primjetiti ako se prošećete gradom i pogledajte u kakvom su nam stanju ceste, ulice, nogostupi, zelene površine, plaža i to sve u najjužem dijelu grada.

 

Vi kažete da Grad ne podmiruje redovno svoje obveze, a Gradonačelnik Vas stalno na sjednicama pokušava demantirati. Kako da obični građanin shvati tko je u pravu i koje su posljedice?

 

Vrlo jednostavno neka pitaju nekog tko je nešto radio za grad u kojem su se roku naplatili. Da se obveze uredno plaćaju ne bi bilo zateznih kamata, a dospjele obveze bi umjesto 45 milijuna kuna iznosile 0 kuna.Dugoročno posljedica svega toga može biti i blokada računa grada (što znači da se djeca u školskim klupama i vrtićima smrzavaju, da nema javne rasvjete i sl.), a ako se to dogodi onda će biti kasno i upravo je to ono na što pokušavam nastojim ukazati. Dakle nije mi cilj diskreditacija ni prozivanje nikoga već da gradske financije dovedemo u red jer je ovakvo upravljanje gradskim financijama dugoročno neodrživo.
 

Iz kategorije: Vijesti