Datum objave: 05. Prosinac 2017

Konjički klub Kolan educira mlade sa smetnjama u razvoju za volontere u terapiji s konjima

Diana Ferić
Diana Ferić

Konjički klub Kolan iz Dubrave pokraj Šibenika, koji djeluje na Farmi Happy Horse i jedini je u Dalmaciji licenciran za usluge terapije s konjima partner je u vrlo zanimljivom projektu koji je povezao tri županije – Šibensko – kninsku, Primorsko- goransku i Vukovarsko srijemsku cilj kojeg je poticanje volonterstva kod pružanja usluga ranjivim skupinama građana poput djece d teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, a posebnost je to što nude program edukacije volontera s invaliditetom,srednjoškolaca koji plaze posebne programe u centru za odgoj i obrazovanje Šibenik.

 

 

Riječ je o projektu „ProŠiri Vidike“ koji financira Europski socijalni fond vrijednom oko 1,2 milijuna kuna koji će se provoditi dvije godine, a započeo je 1. lipnja ove godine. Nositelj je Udruga „Pegaz“ iz Rijeke,a partneri su Konjički klub „Eokippus“ iz Vinkovaca, Konjički klub „Kolan“ iz Šibenika, Prva sušačka privatna gimnazija iz Rijeke, Ekonomska škola „Mijo Mirković“ iz Rijeke, Gimnazija „Antuna Matije Reljkovića“ iz Vinkovaca i Centar za odgoj i obrazovanje iz Šibenika.
„Upravo je naša ideja bila da u taj projekt uključimo srednjoškolce s teškoćama u razvoju i da se uključe u edukaciju za volontere kod terapije konjima. U našem slučaju volonterstvo je specifično u tomu što volonteri moraju proći edukaciju, nije dovoljna samo želja da pomognu. Te su edukacije u toku i u njima sudjeluje devetero učenika Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac i četveri polaznika drugih srednjih škola u Šibeniku. Smisao je upravo u tom inkluzivnom volontiranju, da te mlade ljude s invaliditetom uključimo u normalan život,da oni pomažu drugim članovima zajednice i da ih to osnažuje kao osobe. To se pokazalo odličnim. naravno da oni neće pomagati u cijelom postupku terapije,ali će sudjelovati u jednostavnijim poslovima“, kaže Suzana Živković, vlasnika KK Kolan i jedina terapeutkinja pomoću konja u Dalmaciji.
Sudionici ovog programa iz Šibenika već su sudjelovali u dva ljetna kampa koja su održana u Rijeci.

 

Terapiju pomoću konja u KK Kolan trenutno koristi trinaestero djece s invaliditetom ili s nekim psihičkim smetnjama iz Šibenika, Kaštela i Zadra i rezultati su, ističe Suzana Živković, vidljivi već nakon dva mjeseca terapije. Na terapiju im dolaze i korisnici usluga Centra Roman obitelj. Imaju svojih 17 stalnih volontera među kojima su i volonteri mentori u programu „ProŠIRI Vidike“. Među njima se ističe učenik šibenske Tehničke škole Tomislav Junaković koji volontira već tri godine i predložen je za ovogodišnju županijsku nagradu za najboljeg volontera. Imaju deset konja. 

 

 

Na  toj su farmi, u skladnom suživotu, i druge životinje koje se druže s djecom i također na njih blagotvorno djeluju – patuljaste svinje i koze, ljame, psi i mačke.
KK Kolan je i član Hrvatskog saveza intervencije pomoću konja,a u dogovoru sa Šibensko – kninskom županijom i Gradom Šibenikom nastojat će osigurati proračunske dotacije da usluge terapije s konjima za djecu budu besplatne.
 

Iz kategorije: Vijesti