Datum objave: 29. Kolovoz 2017

CRNA STATISTIKA: Ne napredujemo. Nezaposlenih je manje zbog iseljavanja.

Diana Ferić
Diana Ferić

Balon iluzija da je smanjenje broja nezaposlenih pokazatelj napretka Hrvatske, brutalno je razbila neumoljiva statistika.

Nezaposlenih je u cijeloj Hrvatskoj manje ne zato što raste hrvatsko gospodarstvo i otvaraju se nova radna mjesta, nego zato što mladi, stručni i radno sposobni odlaze trbuhom za kruhom u inozemstvo. Istovremeno pada i broj zaposlenih pa je konačna dijagnoza stanja blago rečeno više nego zabrinjavajuća.


U svim hrvatskim županijama, pa tako i Šibensko - kninskoj, stanje je još uvijek lošije nego prije 2008. godine od kada statističari računaju početak gospodarske krize.


Broj nezaposlenih u dalmatinskim županijama veći je za 3 do 4 posto nego 2008. godine, a osmogodišnju krizu najbolje je podnijela Zadarska županija u kojoj je stopa nezaposlenosti pala sa 17,7 na 16 posto.


Za razliku od Zadarske županije u Šibensko - kninskoj županiji u istom je razdoblju nezaposlenost porasla s 19,6 na 22,5 posto. Za Šibenčane nije utjeha da je u susjednoj Splitsko - dalmatinskoj županiji stanje još gore, a utjehe nema ni u tužnim vijestima da je u kontinentalnim županijama, isključujući Zagrebačku, Krapinsko - zagorsku i Međimursku, stopa nezaposlenih od 2008. do sada porasla za 7 do 10 posto i približava se stopi od 33 posto.

Kada je riječ o Dalmaciji stanje podsjeća na katastrofično masovno iseljavanje između 1921. i 1930. godine, s tim razlikom što je tada natalitet bio bolji pa je broj stanovnika usprkos golemom broju onih koji su otišli ipak porastao.

Fotografije:

Foto arhiv www.mok.hr i www.mojfaks.com
 

Iz kategorije: Vijesti