Datum objave: 03. Srpanj 2015

Svaki Šibenčanin ima svoju mačku, a da to i ne zna

Diana Ferić
Diana Ferić

Svaki građanin Šibenika ima mačku odnosno dvije ako već imaju svoju! Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Naime vlasnik svih divljih, točnije rečeno slobodnoživućih gradskih mačaka u Šibeniku i na području Grada Šibenika je Grad Šibenik koji o njima, po sili zakona, mora brinuti. Kako je jedini izvor skrbi o divljim mačkama gradski proračun, a u njemu nema novaca osim onih koje u njega ulažu porezni obveznici, svaki Šibenčanin pa čak i svaka tvrtka suvlasnici su tih mačaka.

Koliko imamo slobodnoživućih gradskih mačaka? Ne zna se točno. O tim mačkama se i inače zna jako malo jer se njima znanstveno ili statistički nitko nije bavio. Njihov broj varira, ali nikada ih se ne namnoži previše jer u mačjem svijetu postoji snažna prirodna regulativa populacije. Na nekom gradskom području, ulici, trgu, prigradskom naselju ili zapuštenoj površini nikada se neće namnožiti više mačaka nego što ih taj prostor može prehraniti. U pojedinim dijelovima grada divlje se mačke pojave ili nestanu, a to ovisi postoji li tu netko tko ih hrani, a još češće o tome u kakvom su stanju kante i kontejneri za smeće te jesu li kante i kontejneri dovoljno veliki za prihvat kućnog otpada. Naime ako su premaleni pa se vreće s otpacima moraju ostavljati pored njih, broj mačaka se povećava, a kada se taj komunalni problem otkloni, mačke nestanu ili se njihov broj smanji.

Kada je o divljim ili gradskim mačkama riječ Zakon o zaštiti životinja Republike Hrvatske je jasan. Mačke se ne smije uznemiravati i ubijati. Može ih se eventualno, ako postoji opasnost od ugroze ljudskog zdravlja, humano premjestiti u neki drugi dio grada.

Jedini zakonom dozvoljeni način da se broj divljih mačaka smanji ili regulira je kastracija. Komunalne službe smiju naime uloviti divlje mačke i kastrirati ih ili sterilizirati, ali ih moraju žive i zdrave pustiti na slobodu. Tako se sa samoživućim gradskim mačkama postupa u cijeloj Europskoj uniji. U Šibeniku je problem što za takav postupak u proračunu nisu predviđena potrebna sredstva pa se mačje pitanje silom prilika prepušta prirodnoj samoregulativi.
Slobodne gradske mačke, u pravnom su smislu, divlje životinje pod zakonskom zaštitom, a njihov je vlasnik Grad Šibenik koji o njima mora brinuti.

Kastriranje kao zakonom dozvoljena metoda kontrole broja gradskih mačaka za sada se u Šibeniku ne primjenjuje, a po ocjeni stručnjaka za to nema ni prevelike potrebe jer broj gradskih mačaka nije prevelik i ne ugrožava prirodnu ravnotežu okoliša u kojem žive, dakle Grada Šibenika. Što više temeljita kastracija i sterilizacija mogle bi u relativno kratkom vremenu istrijebiti gradske mačke, no pitanje koliko bi to bilo dobro jer bi njihovim nestankom bila narušena prirodna ravnoteža koja bi mogla dovesti do neželjenog množenja nekih drugih, po čovjeka daleko opasnijih životinja.
 

Iz kategorije: Vijesti