Datum objave: 30. Lipanj 2015

Šibenik kao "Inovativni doživljaj Jadrana":Predstavljena Strategija razvoja inovativnog turizma

Diana Ferić
Diana Ferić

"Inovativni doživljaj Jadrana" slogan je pod kojim bi Šibenik treba promicati svoju turističku ponudu na međunarodnom tržištu, prijedlog je stručnjaka Instituta za turizam koji su izradili Strategiji razvoja inovativnog turizma grada Šibenika za Turističku zajednicu Grada Šibenika. Strategija je koja je danas predstavljena šibenskoj javnosti, a nazočan je bio i gradonačelnik Željko Burić.

"Šibenik je grad koji pruža istinski doživljaj Jadrana na svoj jedinstven način. On spaja ljepotu prošlosti vidljivu kroj očuvanu jezgru starog grada, tvrđave, crkve i trgove, raznoliko prirodno okruženje, ugodu sadašnjeg trenutka i inspiraciju budućnosti kroz dizajn, film, muziku i festivale. Sve to zajedno interpretira u na inovativan način nudeći jedinstven turistički doživljaj turistima novog doba koji tragaju za autentičnim iskustvima, vizija je turističkog razvoja grada Šibenika", kazala je  predstavljajući Strategiju dr.sc.Snježana Boranić Živoder

Stalno puni šibenski kafići i ležeran način života Šibenčana ostavili su snažan dojam na izrađivače te strategije koji smatraju da bi upravo to treba biti jedan od šibenskih turističkih aduta i da bi Šibenik trebalo promicati kao grad u kojem se ne žrtvuje kvaliteta života u sadašnjosti zbog brige o budućnosti. Za nju Šibenik, kako je jasno kazala, ima više srca i duše od ostalih gradova ne samo na obali nego i šire, ali to je do sada bilo zapostavljeno.

Kao glavne turističke atrakcije naveli su sedrene barijere, nacionalne parkove, fortifikaciju, katedralu, znamenite osobe i brojne festivale što sve treba u ponudi interpretirati na nov, inovativan način uz korištenje modernih tehnologija. Izrađivače Strategije posebno je dojmila i Jadrija koja ima posebno mjesto u toj strategiji. Smatraju da je treba zaštiti jer je jedinstvena.
U Strategiji su navedene, kao najatraktivnije, četiri prostorne zone it o povijesna jezgra, šire područje Šibenika, zaleđe i otoci. Akciji plan razvoja inovativne ponude sadrži 31 program.

"Šibenik nam sliči a slikarsko platno na kojem se tek počelo kreativno crtati, ali treba u tome biti oprezan kako se ne bi nacrtalo svašta", slikovito je kazala jedna od prezenterica Strategije misleći pri tome da bi sve koji kreiraju turističku ponudu i sve vlasnike objekata trebalo educirati kako se ne bi devastirao prostor i pretjerano iskomercijalizirala turistička ponuda, istaknula je je S. Boranić Živoder pa je u Strategiji navedno i niz stvari na koje bi se trebalo paziti i kod građenja na obali, ne samo u povijesnoj jezgri od izgleda kuća i  drvenarije do okućnica.

„Moramo biti svjesni važnosti ovog dokumenta, koji do sada nismo imali, a koji nam mora biti podloga i okvir za planiranje daljnjih šibenskih turističkih aktivnosti. Šibenik je sada na prekretnici u turističkom razvoju i mišljenja sam da najvažniji period tek slijedi jer, nakon djelomično stihijskog i nekoordiniranog turističkog razvoja, ulazimo u fazu striktno planiranog razvoja s jednim jedinim ciljem da postanemo visoko kvalitetna turistička destinacija.“, kazao je direktor Ureda Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole.

Grad Šibenik potpisao je u studenome 2014. godine ugovor s Institutom za turizam za izradu “Strategije razvoja inovativnog turizma grada Šibenika”. Riječ je o dokumentu kojim se osigurava sustavan i koordiniran razvoj turizma u Šibeniku, temeljen na osnovnoj ideji bolje turističke valorizacije vrijednih resursa kojima Grad raspolaže.

Gradonačelnik Šibenika, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Šibenika, Željko Burić, izrazio je zadovoljstvo što Grad Šibenik raspolaže dokumentom koji služi kao polazišna točka za planiranje turističkog, ali i cjelokupnog razvoja Grada, s obzirom da se turizam snažno oslanja na kulturno-povijesnu baštinu, prirodne ljepote, ali i na infrastrukturu, prije svega promet, te naglasio: „Turist kroz turizam i kroz godišnji odmor percipira uređenost društva i države u kojoj se nalazi. Ne možemo odgovornost za neuređenost i nerealiziranost strategija koje imamo, pa tako i ovu, prebacivati samo na lokalnu zajednicu. U turizmu se upravo posredstvom Ministarstva turizma preslikava rad Ministarstva prometa, Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva kulture", kazao je i pomalo kritično gradonačelnik iznoseći niz primjera od uređenja čvora Meterize do izgradnje hotela gradu ili pak nemogućnosti gradske vlasti da uredi više parkirališnog prostora u gradu jer je većina lokacija u privatnom vlasništvu pa je Šibenik, kazao je, i žrtva pojedinih poduzetnika koji drže određene zone, a na njima ništa ne rade. 

Iz kategorije: Vijesti