Datum objave: 30. Lipanj 2015

ISTRAŽIVANJE: Kako žive i što žele mladi u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlade u Šibeniku više zanima europska politika i stanje u Europskoj uniji nego gospodarska i politička zbivanja na lokalnoj i nacionalnoj razini i radne mogućnosti i životna perspektiva koja im se tu nudi, pokazala je anketa o stavovima i potrebama mladih koju su zajednički provele dvije šibenske udruge mladih - Š.U.M i Mladi u EU, a prezentirali su je sinoć u Gradskoj knjižnici. U ime Grada Šibenika nazočni su bili dogradonačelnik Nikica Pendžer i pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

 

Jedan od zanimljivijih, ali istodobno očekivani zaključaka koji proizlaze iz te ankete je da su mladi puno spremniji za više novca raditi poslove za koje se nisu školovali nego ostati u struci za malu plaću. Istodobno više od 85 posto ih je odgovorilo da smatraju da bez školovanja i visokog obrazovanja nemaju puno šansi u životu.

 

Kada je riječ o načinu života, izlascima kulturnoj naobrazbi i sličnim temama rezultati su također u granicama očekivanih i ne odstupaju od ispitivanja na nacionalnoj razini. Većina mladih izlazi najmanje nekoliko puta mjesečno i to uglavnom u kafiće. Većina ispitanika marihuanu percipira kao drogu, ali i kao nešto što je općeprihvaćeno i nije opasno. Konzumiranje alkohola se smanjuje kako raste životna dob mladih. Kulturna i ostala događanja u lokalnoj zajednici ih uopće ne zanimaju

 

"To je jedna od stvari koja nam je cilj promijeniti. Cilj projekta, na kojem se već radi nekoliko godina, je istražiti i omogućiti bolji i kvalitetniji život mladima u lokalnoj zajednici prikupljanjem informacija o načinu života koji vode i na temelju toga izraditi lokalne programe koji će odgovarati njihovim potrebama. Želimo odgovarajuću lokalne politiku prema mladima, umreženost zajednice i stvaranje lako pristupačnih izvora informacija te poticanje mladih da se aktiviraju u lokalnoj zajednici jer tako rade dobro o za sebe. Uz financiranje organizacija koje se bave neformalnim obrazovanjem, poput savjetovališta i slično, ovim lokalnim programima želimo potaknuti mlade na poticanje kreativnog stvaralaštva i kulture te ih također obodriti na posjećivanje kulturnih ustanova", rekla je Maja Šintić, predstavnica Š.U.M -a.

Nikica Penđer se posebno osvrnuo na podatak da su mladi više zainteresirani za druge zemlje EU nego za ostanak u vlastitoj zemlji. Čestitao je zahvalio svim sudionicima u projektu dodavši kako je veliki problem masovni odlazak mladih u inozemstvo u potrazi za boljim životom, a za njega je bitno da se svi fokusiraju e na stvaranje boljeg života u Šibeniku i cijeloj Hrvatskoj..

Prikupljanjem i predstavljanjem rezultata ove ankete nakon dvije godine od početka projekta otvorena je mogućnost da se za mlade i ujedno zajedno s njima izradi novi i prilagođeni lokalni program. On će, uz rezultate ankete, bit će objavljen i dostupan građanima od 30. lipnja do 14. srpnja na službenim stranicama Grada Šibenika i partnera Udruge Š.U.M. i Mladi u EU (www.sibenik.hr; www.mladi-eu.hr i www.sibenskaudrugamladih.hr). 

Tekst i slike: Sara Pauk

Iz kategorije: Vijesti