Datum objave: 15. Svibanj 2015

Gradi se volonterski centar u Puljanima kao začetak velikog znanstveno - istraživačkog centra

Diana Ferić
Diana Ferić

Izabran je izvođač radova za prvu fazu izgradnje Eko kampusa Puljane u Nacionalnom parku Krka, jedne od trenutno najvrjednije investicije u Šibensko – kninskoj županije kako za promociju tog dijela Nacionalnog parka Krke i valorizaciju njegovih rubnih dijelova tako i za popularizaciju istraživačke djelatnosti jer će taj kompleks imati sigurno jedna od najvećih znanstveno – istraživačkih i edukacijskih centara na ovim prostorima. S tim u vezi Krešimir Šakić, ravnatelja Ju NP Krka održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je još jednom ukazao na značaj tog projekta koji zajednički financiraju Fond za zaštitu okoliša i ta javna ustanova.

U prvoj fazi bit će izgrađen „Volonterski centar s laboratorijem i smještajnim kapacitetima hostelskog tipa“, a Vlada Republike Hrvatske JU „NP Krka“ dala je suglasnost na Odluku o odabiru izvođača radova Procijenjena vrijednost projekta iznosila je 6,6 milijuna kuna što prelazi ovlasti Upravnog vijeća JU „NP Krka“ pa je iz tog razloga zatražena suglasnost Vlade. U provedenom postupku javne nabave prihvaćena je ponuda od oko 4,8 milijuna kuna tvrtke Prolux d.o.o. iz Splita, a radovi će biti obnovljeni do kraja ove godine.

„Ovaj je projekt važan kako za turističku valorizaciju tog dijela Šibensko – kninske županije i poticanje poduzetništva na rubnim dijelovima Nacionalnog parka kroz uređenje biciklističkih staza i otvaranje obiteljskih gospodarstava tako i za razvoj znanstveno – istraživačkog rada u funkciji zaštite prirode. Svjesni smo da je potrebno uložiti i dodatne napore za promociju tog područja jer je dosta udaljeno od središta županije“, istaknuo je Šakić.

 

U sklopu Eko kampusa Puljane već se uređuju prostori za škole o prirodi i škole u prirodi, blagovaonice i Internet centar. Uz Volonterski centar s laboratorijem i smještajnim kapacitetima hostelskog tipa to će ukupno koštati oko 20 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 45,7 posto potrebnog novca.
U drugoj fazi bit će uređen znanstveno – istraživački centar, a Šakić je danas najavio da će se novac za taj dio tražiti i iz U fondova.

„Sustavna valorizacija uzvodnog toka rijeke Krke, u cilju jačanja lokalnog gospodarstva i ljudskih potencijala koju provodi JU „NP Krka“, rezultirala je projektom Eko kampusa Puljane, koji se već nekoliko godina aktivno provodi. Projekt valorizira edukaciju o prirodi u prirodi, kao jednu od osnovnih misija Nacionalnog parka „Krka“ i dio je sveobuhvatne posjetiteljske infrastrukture i djelatnosti vezanih za istraživanje i prezentaciju prirodnih i kulturnih osobitosti porječja Krke.
Do sada su uređene zgrade za arheološku i prirodoslovnu zbirku, a tijekom 2014. pristupilo se izgradnji Škole o prirodi, Škole u prirodi, blagovaonice, izgradnji parkirališta i zida oko Eko kampusa, a uređenjem „Volonterskog centra“ s priručnim laboratorijem te uređenjem okoliša i komunalnih sadržaja zaključit će se građevinski radovi na Eko kampusu Puljane, što očekujemo do kraja godine“, kazao je Krešimir Šakić.

Za potrebe Eko kampusa Puljane rekonstruiraju se i prenamjenjuju bivši vojni objekti Puljanima. Cilj projekta je formiranje kampusa za posjetitelje u sjevernom dijelu NP sa sedam rekonstruiranih i adaptiranih objekata i sadržaja posjetiteljske infrastrukture namijenjenih za prijem posjetitelja, volontera, studenata, školske i predškolske djece, znanstvenika i istraživača s uređenim vanjskim prostorom povezanim s poučno-tematskim stazama.

Projekt uređenja Eko kampusa Puljane od samog je početka postavljen na čvrste temelje valorizacije srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke i jačanje lokalnog gospodarstva. Aktivacijom neiskorištenog potencijala prostora bivšeg vojnog kompleksa, kroz obnovu i izgradnju infrastrukture te razvoj novih sadržaja i usluga, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ potiče zapošljavanje lokalnog stanovništva, ali i daje pozitivan vjetar u leđa svakoj obitelji koja svoju ideju, svoju djelatnost ili proizvod želi nasloniti na ovaj projekt.

 

Eko kampus Puljane u jednom će kompleksu objediniti učenje o Krki na Krki, interakciju s posjetiteljima, prirodnu i kulturno - povjesnu baštinu, znanje i zapošljavanje, razvoj novih usluga te ukupni gospodarski i društveni boljitak. Zato je podjednako važan, kako za Nacionalni park „Krka“, tako i za sve njegove dionike: lokalno stanovništvo, posjetitelje i djelatnike.

Iz kategorije: Vijesti