Datum objave: 07. Svibanj 2015

Topla ljudska priča sa sretnim završetkom dovodi albanske "Dane kraljice Teute" u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući priči „Potraga dječaka s Kosova za mrtvih ocem“ koja je krenula i završila u Šibeniku, Šibenik je ove godine jedan od triju gradova u Hrvatskoj, uz Zadar i Zagreb, u kojem će biti obilježeni Dani Kraljice Teute 2015“ u kojem sudjeluje pet država, a kojie organizira Klub albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teute“. Povod je i 10. godišnjica izlaženja dvojezičnog časopisa „Ilirija. Suorganizatori su Zajednice Albanaca šibensko-kninske i zadarske županije.

U Šibeniku će u nedjelju, 10. svibnja biti organizirana tribina pod nazivom „Potraga dječaka s Kosova za mrtvih ocem“ što je naziv reportaže Hrvatske radio televizije koju je snimila Shenida Billali, novinarka HTV-a, a zahvaljujući kojoj Fejzulah Ademi, hrvatski branitelj koji je 1991., zbog nemira i progona u Kosovu, pobjegao u Šibenik i priključio se Hrvatskoj vojsci nakon 15 godina našao svog sina Fidana, koji je sa samo 10 godina s Kosova krenuo u potragu za njegovim mrtvim tijelom jer je dobio lažnu vijest da mu je otac poginuo na šibenskom ratištu. Umjesto u Šibeniku završio je u Turskoj. „Drama za nestalim dječakom trajala je punih 15 godina, sve do 2005. kad me je dječakov otac Fejzulah Ademi zamolio da mu pomognem i pronađem sina. Godinu dana nakon prikazane reportaže koju sam snimila, Fidan je pronađen u Turskoj i upravo smo tu tešku životnu priču sa sretnim krajem odlučili smo promovirati u Šibeniku u kojem Fejzulah živi i iz kojeg je sve krenulo. Naša poruka je pokazati kako novinari svojim istraživačkim, profesionalnim radom, mogu pridonijeti sretnim završetcima, humanih, ljudskih priča“, kazala nam je Shenida Billali.


Fejzulah Ademi, rođak puno poznatijeg i proslavljenog generala Rahima Ademija i danas živi u Šibeniku, kao umirovljeni radnik šibenske komunalne tvrtke „Vodovod i odvodnja“, sa svojom drugom suprugom i četvero djece, a i dalje je zahvalan HTV-u i Shenidi svjestan da bez njih ne bi pronašao svog izgubljenog sina. Priča je već poznata, ali koliko god puta bila ispričana zvuči nevjerojatnom:„ Kao rudar na Kosovu 1989 godine, u vrijeme nemira i štrajk pao sam u nemilost tadašnjeg režima. Tada sam upoznao novinarku Shenidu koja je prva o nama napravila reportažu. U međuvremenu sam bio dva mjeseca u zatvoru, maltretirali su me i odlučio sam pobjeći u Šibenik, jer sam čuo da tu živi moj rođak Rahim Ademi. Na Kosovu sam ostavio sina Fidaha iz prvog braka te drugu ženu s četvero djece. Kad sam stigao u Šibenik 1991. godine nekoliko sam mjeseci radio različite poslove, a onda sam se prijavio u Hrvatsku vojsku u kojoj sam bio do 1997. Na Kosovo je u ratu stigla vijest, ne znam kako da sam ja poginuo u Hrvatskoj što je mog Fidana jako potreslo i on je sa svojih samo 10 godina krenuo s Kosova tražiti moj grob u Šibeniku. Na Kosovu je živio sam jer ga je majka, moja, prva supruga, napustila. Kada je završio rat želio sam ga pronaći. Pokušao sam i na Kosovu i u Makedoniji i Njemačkoj, ali bez odjeka. Gledao sam reportažu na HTV- u koju je o mom rođaku Rahimu Ademiju snimila Shenida i odlučio sam joj se javiti i zamoliti ju da mi pomogne pronaći mog sina. Ona je pristala i priču o tome je objavila na HTV –u.

Tu su reportažu gledali i na Kosovu što je bilo ključno za nastavak priče. Jedan naš sumještanin je nakon toga, neovisno o priči, otišao po svom poslu u Tursku, u Istanbul, sa svojim prijateljem. Igrom slučaja, dok su u kafiću hotela u kojem su odsjeli pričali albanski, čuo ih je moj sin i obratio im se kazavši im da je i on s Kosova te tko je i odakle dolazi. Muhamed je shvatio da je to dječak o kojem je gledao reportažu i povezao nas. Sve smo provjerili i to je zaista bio moj sin Fidan. Prvi put smo se sastali nakon 15 godina u Turskoj i bilo je jako potresno. On je, kada je krenuo u potragu za mojim grobom završio u Draču, a onda umjesto da je krenuo prema Hrvatskoj, našao se u Makedoniji, pa u Grčkoj i Tursku u kojoj je živio kao skitnica i po medresama. Upoznao ga je jedan Turčin iz Sandžaka koji nije imao djece i posvojio ga. Promijenio je ime u Muhamed. Na sreću, zahvaljujući tojj reportaži ja sam došao do njega i on danas živi Kosovu. Oženjen je i ima dijete, potvrdio nam je Ademi.

 

Tribina će biti održana u Šibeniku u nedjelju, 10. svibnja u 11 sati u Gradskoj knjižnici. Pokrovitelj je šibenski gradonačelnik, dr Željko Burić, a nazočni će biti i visoki predstavnici Kosova i Republike Albanije te albanski intelektualci.
 

Iz kategorije: Vijesti