Datum objave: 27. Listopad 2014

Murterske udruge i partneri dobili 100 000 eura od EU za učenje o tradicijskim djelatnostima

Diana Ferić
Diana Ferić

Održivo korištenje prostora otoka Murtera, Kornata, Modrava i Vranskog jezera kroz obnovu tradicionalnih djelatnosti cilj je projekta “Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“ za koji je novac iz IPA programa od Eurpske unije dobila  Udruga Argonauta sa suradnicima - JU PPVRANSKO JEZERO, udruga MODRAVE BETINA-MURTER, udruga 4 GRADA DRAGODIDiz Komiže te Udruga FENIKSiz Murtera. To je prvi projekt u Murteru, ali i na otocima u Šibensko - kninskoj županiji koji financira EU. "Težak"  je oko 100 000 eura. Argonauta je  o njegovoj provedbi potpisala ugovor sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU), a danas su ga, na konferenciji za novinare u Šibeniku, predstavili javnosti. Na konferenciji su bili predstavnici svih sudinika u projektu, ali i  Općina Tisno i Murter, Županijske turističke zajednice te još nekih murterskih udruga što svjedoči o jakoj potpori koji je taj projekt dobio u lokalnoj zajednici. Argonauta je za njega potpisala ugovor i ugovor s JU NP KORNATI.

 

"Aktivnosti ovog projekta koncipirane su tako da taj cilj ostvare kroz dosljednu upotrebu tradicionalnih djelatnosti poput drvene brodogradnje, maslinarstva, suhozidne gradnje i  sl. jer su upravo tradicionalne djelatnosti ujedno i održivi način korištenja i zaštite resursa prirodne i kulturne baštine", kazao je Luka Ježina iz Argonaute, voditelj tog projekta.

 

Norma Fressel  iz JU Park prirode Vransko jezero istaknula je kako je smisao  kroz učenje o tradicijskim djelatnostima zaštiti, ali i oplemeniti taj prostor i razviti u njemu nove aktivnosti koja će biti održive.

 

 

U obrazloženju projekta stoji da  se on odnosi na "oživljavanje lokalnih tradiicijskih praksi  održivog korištenja prirodnih resursa" što znači učiti od naših starih kako su oni to radli. Bit je u tomu da se kroz učenje na terenu o konkretnim tradicijskim djelatnostima, a u prvom redu će to biti izgradja suhozida, povežu sve te udruge civilnog društva i civilno stanovništvo, stvore takozvani ekomuzeji i na kraju sve to pretvori u jedinstveni turistički proizvod za što bi u sklopu ovog projekta treba biti izrađen Akcijski plan. Bit će utvrđena i pilot turistička ruta koja će  obuhvaćati posjet svim tim područjima od Kornata do Vranskoj jezera kroz  uživanje u  izvornom krajoliku i tradicionalnim djaltnostima i kulturnoj baštini.Konkretno, kroz tri radne volonterske akcije obnavljati će se suhozidi na Modravama, na arheološkom nalazištu Colentum u Murteru te na Kornatima. Dvadeset najvjernijih i najvrijednijih sudionika projektnih aktivnosti biti će nagrađeno studijskim putovanjem u Provansu u Francuskoj koje se planira za ožujak 2015. godine.

 

"Svi su svjesni  toga da je dosta priča o ekologiji i održivom razvoju kao i radionica koje se održavaju u zatvorenom prostoru, bez dodira sa stvaranošću. Toga su svjesni  i na euoropskim sveučilištima. Došlo je vrijeme da se počne učiti kroz praksu, da se angažiraju "ruke i noge" i to ćemo upravo raditi u ovom projektu", kazala je dr.sc Irene Ateljević, profesorica održivog razvoja i znanstvena suradnica Instituta za turizam. Ona se u projekt uključila preko svoje udruge Feniks koja upravo radi na osnivanju sveučilišnog kampusa na Murteru koji bi spojio teorju i praksu u provođenju aktivnosti održivog razvoja.

Iz kategorije: Vijesti