Datum objave: 27. Listopad 2014

Nezadovoljni radnici Prešaonice i Valjaonice bivšeg TLM -a žele novog vlasnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezadovoljni  stanjem u TLM -u odnosno u Tvornici  prešanih proizvoda   jer je proizvodnja svedena na minimum, radnici ne dobivaju plaće, a  nema izgleda niti da će sadašnji vlasnici to stanje riješiti  predstavnici  Sindikata metalaca Hrvatske i tog sindikata u TLM -u organizirali su danas  konferenciju za novinare ispred starog ulaza u TLM, a priključilo im se i  više od 100 radnika tako da je sigurno bila najmasovnija konferencija za novinare.

 

Vedran Dragičević predsjednik SMH-IS Hrvatske kazao je kako  TLM više ne funkcionira i da radnici ne mogu zaraditi plaće, a i boje se za svoju sudbinu. Uputili su zahtjev upravi da do petka isplati zaostale plaće ili će od ponedjeljka pokrenuti postupak za organiziranje štrajka.Od  države  traže da preispita kupoprodajni ugovor koji istječe 7. prosinca. " Jasno je da vlasnici nisu ispunili niti  dio preuzetih obveza i država se  mora s tim pozabaviti. Ne može dopustiti da nestane 950 radnih mjesta.  Ne prihvaćamo nikakav razgovor o stečaju već jedino pristajemo nad predstečaj, ali on mora biti brz. Vlasnicima predlažemo da nađu strateškog partnera jer je očito da nemaju rješenje za ovu složenu situaciju", kazao je.

 

Ivan Svraka, ali i okupljeni radnici potvrdili su kako  nemaju više što raditi jer za nastavak proizvodnje nedostaje sirovina.   Smatraju da nije izlaz ni u novom kreditu koji uprava traži kako bi  dobili obrtna sredstva  jer je to novo zaduživanje i novi teret na imovinu od koje je neka opterećena i s dvije hipoteke. "U TPP  tu i tamo dođe kamiončić sa aluminijem, a nama bi  za svaku od dvije preše trebao šleper. "Oni govore da bismo trebali proizvoditi  18 000 tona, a mi ne možemo proizvesti niti 6 000 tona jer nemamo od čega. To nema smisla. Mi želimo raditi i zaraditi svoju plaću, a ne ovako čekati da nestanemo", kazao nam je radnik Zdravko Medić Bačelić.

 

Ni sindikat ni radnici nemaju više povjerenja niti u upravu niti u sadašnje vlasnike i sumnjaju da im je uopće stalo do opravka  proizvodnje u bivšem TLM -u.  Tvrtka Fintrust, kći tvrtka Eurisa preuzela je glavnu riječ u TLM-u- Sve ide preko njih, a  ta tvrtak ima temeljni kapital od svega 35 00 eura. Odbili su niz naših dobrih kupaca iz Belgije i Nizozemske", kažu radnici. Dok je njihova plaća, a  polovica njih ju  još nije dobila niti za kolovoz  oko 5 000 kuna bruto do njih stižu informacije kako članovi uprave  zarađuju i do 50 000 donosno 70 000 kuna mjesečno, a dobri honorari, kažu, isplaćuju se i nekim savjetnicima i lobistima.

 

Smatraju da je na potezu država koja bi se trebala uhvatiti ukoštac sa sudbinom TLM -a sadašnjim vlasnicima oduzeti prava jer nisu  ispunili Kupoprodajni ugovor i pronaći strateškog partnera. Paradoksalno je da se TLM našao u takvoj situaciji iako, kako tvrde, narudžbe pljušte sa svih strana. Zbog toga pozivaju  agenciju za državnu imovinu da reagira. Nezadovljni su i odnosom lokalne vlasti  koja se, kako kažu, oglušila na probleme u TLM, a ne bi smjela jer je riješ o 950 radnih mjesta i 950 obitelji čija je egzistencija u pitanju.

 Nevolje  u TLM u   povezale su i oba sindikata pa je na današnjem skupu bio i Zdravku Burazer iz HUS -a.

Iz kategorije: Vijesti