Datum objave: 08. Srpanj 2014

Crtež Šibenčanke Klare Sladić na naslovnici knjige „Učenik s teškoćama između škole i obitelji“

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije srednje škole u Šibeniku i Centar za obrazovanje Šubićevac  sudjeluju u projektu “Stručnom potporom do obrazovanja za sve” sufinanciranomiz sredstava Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru natječaja „Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti sustav obrazovanja“,a nositelj je  Centar inkluzivne potpore IDEM. U Šibeniku su ovih dana održali stručni skup i radionicu  pod nazivom „Iskustva i modeli suradnje na lokalnoj razini u obrazovanju djece s teškoćama“ tijekom kojih su su suradnici uključeni u projektne aktivnosti iznijeli primjere dobre prakse iz 5 lokanih sredina u kojima se projekt provodi

 

 Projektne aktivnosti provode se u 10 osnovnih i 7 srednjih škola, i to u Osijeku ,Velikoj Gorici Karlovcu, Šibeniku i Zagrebu. Opći cilj projekta je jačanje inkluzivnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj putem planiranih aktivnosti potpore učeniku s teškoćama, roditeljima te uspostavom stručne potpore u lokalnim sredinama.

 

Organizator Skupa je Centar inkluzivne potpore IDEM, a suorganizatori CZOO Šubićevac iz Šibenika i Agencija za odgoj i obrazovanje. Agencija za odgoj i obrazovanje je podržala ovaj skup te ga objavila na svojim službenim stranicama u području stručnog usavršavanja, a Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora svojim članovima također će bodovati sudjelovanje.

 

Cilj tog skupa bio je okupiti predstavnike škola uključenih u projekt kako bi razmjenom svojih iskustava i iskustava angažiranih članova mobilnih stručnih timova doprinijeli jačanju inkluzivnog obrazovanja. Posebno se značajnim čini upoznavanje s modelom suradnje između redovnih škola i posebnih ustanova u vrijeme aktualne transformacije ustanova socijalne skrbi i potreba redovnih škola za snažnijom podrškom u procesu inkluzije.

 

 

 Promovirana je i knjiga „Učenik s teškoćama između škole i obitelji“ čije su urednice prof.dr.sc. Ljiljana Igrić, prof.dr.sc. Rea Fulgosi-Masnjak i doc.dr.sc. Ana Wagner Jakab. Monografija je namijenjena hrvatskoj stručnoj javnosti s ciljem doprinosa boljem poznavanju ključnih čimbenika za ostvarenje škole koja poštuje različitost i spremna je prihvatiti svakog učenika bez obzira radi li se o nadarenom ili učeniku s teškoćama ili pak pripadniku neke manjinske zajednice. Znanstveni projekti o čijim rezultatima je riječ u knjizi nastajali i odvijali su se u sinergiji s aktivnostima Centra inkluzivne potpore IDEM i izazovima iz prakse. Većina autora ove monografije su istovremeno suradnici CIP IDEM i nastavnici Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu. "Iznimno nam je drago što se prva promocija knjige održala baš u gradu Šibeniku, odakle dolazi autorica crteža na naslovnoj stranici knjige, učenica Klara Sladić iz OŠ Juraj Šižgorić. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo mentorici učeničkog rada gospođi Heleni Šarić, roditeljima učenice i samoj učenici što su dopustili korištenje crteža za naslovnicu knjige.", priopćili su iz IDEM -a.

 

Iz kategorije: Vijesti