Datum objave: 13. Svibanj 2014

Suradnja i zajedništvo kao ključ uspjeha revitalizacije Šibenika

Nina Medić
Nina Medić

Suradnja aaktera koji tvore šibensku kulturnu scenu, od MDF - a do ostataka Terraneo festivala  nazvanog "Terraneo Summer Break", nužna je kako bi se Šibenik profilirao kao destinacija kulturnog  turizma, to je sve što smo uspjeli razumijeti  na današnjoj tematskoj  diskusiji u sklopu edukativnog programa koji bi, u vezi s  Projektom revitalizacije tvrđave sv. MIhovila  trebao naučiti  Šibenčane kako od Šibenika napraviti kulturnu destinaciju iako je sve završilo bez konkretnig zaključka, a i smisao  takvog panela je ostao neodređen.

Današnja tematska diskusija dio je dvodnevnog edukativnog treninga i konzultacija  pri projektu revitalizacije tvrđave sv. Mihovila koji se jučer i danas održava u Šibeniku, a provodi ga tvrtka Lab852 iz Zagreba i agencija Manifesta iz Šibenika. Kako je jedan od važnih ciljeva projekta revitalizacije tvrđave sv. Mihovila poticanje poduzetničkih projekata u lokalnoj zajednici i konkretne suradnje pojedinaca kroz povezivanje i edukaciju polaznika iz različitih sektora na današnjoj diskusiji svoja mišljenja su iznijeli Maja Trlaja, vršiteljica dužnosti ravnateljice HNK Šibenik, Mate Škugor, organizator SuperUho festivala, Luka Pavić, jedan od organizatora Terraneo festival , Jelena Šišara, predstavnica Veleučilišta u Šibeniku i Tina Vickov, predsjednica Udruge raspršeni hotel Šibenik.

Svi oni složili su se kako je komunikacija i suradnja ključna u izgradnji prepoznatljive kulturne priče, međutim konkretni prijedlozi u kojem obliku bi se ta suradnja ostvarila, nisu se čuli.

Zasad je jedina novost i suradnja ona između Međunarodnog dječjeg festivala i tvrđave sv. Mihovila. Naime, Maja Trlaja na današnjoj je diskusiji kazala kako se planira dio MDF-a preseliti na pozornicu na tvrđavi Sv. Mihovila. „Širenjem festivala na novu lokaciju ima za cilj privući veći broj posjetitelja, ali mi moramo definirati što MDF, osim većeg broja posjetitelja, dobiva preseljenjem na novu lokaciju. Ideja je da se sljedeće godine dio programa odvija na tvrđavi, ali to bi onda to trebao biti sasvim drukčiji program od onoga u centru grada. Prednot je što bismo programe napokon mogli prilagoditi određenoj dobi što do sada nije bio slučaj“, kazala je Trlaja.

Luka Pavić istaknuo je kako Terraneo festival koji je pokrenuo Šibenik, tu i ostaje, samo u nešto drukčijem obliku. Demantirao je sve 'teorije urota' prema kojima je Terraneo ugašen jer je bio konkurencija Exitu i kazao kako je glavni razlog zašto festival zadesila takva sudbina financijske prirode.

Mate Škugor istaknuo je kako je šibenska publika definitivno spremna za projekte poput Terranea i SuperUha što dokazuje činjenica da je trećina dosad prodanih ulaznica za SuperUho festival prodana baš u Šibeniku. „Šibenik je grad kreativaca, a za to je uvelike zaslužan MDF koji je glavni pokretač kreativnosti kod djece i ato Šibenik stvara ljude s idejama. Ono na čemu bi trebalo poraditi je stvaranje šansi za te mlade ljude i zato je komunikacija svih subjekata vrlo bitna.“

Predstavnice obrazovnog i turističkog sektora složile su se kako bi se trebalo poraditi na suradnji Veleučilišta i turističkih organizacija tako što bi se studentima omogućilo obavljanje prakse u organizacijama kao što je Raspršeni hotel. 

Iz kategorije: Vijesti