Datum objave: 11. Svibanj 2014

U Šibeniku se nitko nije sjetio današnje, 110. obljetnice smrti Ante viteza Šupuka

Diana Ferić
Diana Ferić

Ante vitez Šupuk, prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika, poduzetnik, političar i vizionar koji je Šibenik gotovo izravno iz srednjeg vijeka uveo u moderno doba i uzdigao ga na novu, do tada neviđenu, razinu globalne tehnološke revolucije, umro je u svom stanu 11. svibnja 1904. godine. Na žalost 110. obljetnica smrti jedne od najvažnijih ličnosti u cjelokupnoj povijesti Šibenika danas u njegovom Šibeniku, gradu kojeg je neizmjerno zadužio, nije obilježena čak ni simbolično. Na njegom grobu nema niti jednog svežeg cvijeta, kako pokazuju naše fotografije.

Podsjetimo povodom ove velike obljetnice da je Ante Šupuk od 1872. godine, kada je kao prvi Hrvat izabran za gradonačelnika Šibenika, do 1903. godine kada se povukao s lokalne političke scene, pretvorio je Šibenik u suvremeni grad, po mnogim dostignućima ispred svog vremena. Zahvaljujući njegovoj poduzetnosti te političkim i gospodarskim odlukama, Šibenik je u tom razdoblju dobio vodovod, popločane ulice, kanalizaciju, željezničku prugu, modernu bolnicu, reprezentativnu zgradu suda, kazalište, građansku školu, suvremenu općinsku i gradsku upravu, prošireno i modernizirano pristanište s operativnom obalom, gradski perivoj, prve javne spomenike, prvi parobrod i prve moderne industrijske pogone, a u općinsku administraciju bio je uveden hrvatski jezik. Kruna njegovog rada bila je stvaranje preduvjeta da se na Skradinskom buku izgradi hidroelektrana, odnosno cjelovitog sustava proizvodnje i prijenosa izmjenične struje u čemu je gotovo pretekao i samog izumitelja izmjenične struje Nikolu Teslu. Teslina elektrana na slapovima rijeke Niagare počela je raditi 26. kolovoza, a tzv. Šupukova (osmislio ju je, projektirao i izgradio Vjekoslav Meischner) na slapovima rijeke Krke 28. kolovoza 1895. godine. Kada su bile pokrenute turbine te hidroelektrane, Šibenik je dvadeset tri godine prije službenog kraja novog vijeka zakoračio u suvremeno doba, preskočivši razdoblje u kojem su ručnu proizvodnju zamijenili parni strojevi. Bio je to za Šibenik uspon na novu razinu globalne tehnološke revolucije koju golemi dio čovječanstva tada još i nije naslućivao
Zahvaljujući Anti Šupuku, čovjeku koji je uvijek na prvo mjesto stavljao interese i boljitak svoga grada i njegovih žitelja, Šibenik je bio među prvim gradovima u svijetu čije su kazalište, kulturne institucije i ulice osvjetljavale sijalice koje je napajala Teslina izmjenična struja – energija na kojoj se temelji cjelokupan tehnološki razvoj modernog doba.

Danas na 11. obljetnicu njegove smrti vrijedno je podsjetiti na to da još uvijek šećemo ulicama starog Šibenika koje je popločao Ante Šupuk, liječimo se u bolnici koju je izgradio Ante Šupuk, tražimo pravde u zgradi suda koju je izgradio Ante Šupuk. Općenito, još uvijek živimo u Šupukovom Šibeniku i ponosimo se Antom vitezom Šupukom, čovjekom čiji život još nismo izučili, čije zasluge nismo zbrojili i čiju smo 110. obljetnicu smrti zaboravili dostojno obilježiti, recimo stručnim skupom na kojem bi barem demantirali u zadnje vrijeme „moderno“ proglašavanje Ante Šupuka znanstvenikom i izumiteljem što on nikada nije bio, a što ni malo ne umanjuje njegove istinske i goleme zasluge.

Iz kategorije: Vijesti