Datum objave: 20. Veljača 2014

Nije prošao oporbeni prijedlog o vraćanju prijašnje visine komunalne naknade

Diana Ferić
Diana Ferić

Oporbeni vijećnici u Gradskom vijeću Grada Šibenika bili su danas blizu da sruše  novu Odluku o komunalnoj naknadi  kojom je ona udvostručena, ali kod glasovanja to nije prošlo jer je Ante Gašperov Čaće, koji je kod glaovanja o uvrštavanju te točke dnevnog reda bio ZA, a kod gladovanja PROTIV. U međuvremenu je sjednicu  napusio vijećnik dr. Ivo Blaće  koji jetakođer bio za to da se prijedlog uvrsti na dnevni red.  Tako ostaje na snazi Odluka o povećanoj komunalnoj naknadi.

Na prijedlog  SDP-a i HNS -a, uz potporu vijećnika tih stranaka i HSLS -a, Nezavisne liste Stipe Petrine. Ante Gašperova Čačće i Mire Vukšić s njegove  Nezavinske liste na dnevni red je uvršteno da se bod za obračun komunalne naknade vrati na staro. No kad se o tome glasovalo nedostajale su dvije "ruke" - dr. Blaće se opravdao da ima u 12 sati zakazanu operaciju u Bolnici. pa je otiša sa sjednice, a Čačće nije objasnio zbog čega nije glasovao a prijedlog koji je predhodno podržao.

Povećanje komunalne naknade u Gradu Šibeniku dominiralo je i  Aktualnim satom jutrošnje sjednice sjednice.

Novica Ljubičić, vijećnik HDZ -a zatražio je  od gradonačelnika  da, s obzirom na reakcije, pojasni razloge povećanja komunalne  naknade. Mira Vukšić, Nezavisna lista  Ante Gašperova Čače upitala  je koji je argument da osiromašeno gospodarstvo  dodatno opteretite " Obećali ste smanjenje rashoda u gradskoj upravi. a vi ste za sada samo opteretili gospodarstvo. Ja sam vam predložila da se u tome ugledate na mladu upravu Metkovića pa me zanima što ste u vezi s tim napravili", upitala je.

Vijećnik HNS -a Draško Lambaša zatražio je da se  vrijednost boda komunalne naknade vrati s 0, 48 na 0,24   te da se ukine  Odluka o povećanju komunalne naknade. "Građanima je komunalna naknada  dvostruko povećana,a  velika šteta nanesena je gospodarstvu, posebno   tvrtkama koje  zauzimaju veliki prostor. To su  tvrtke koje zapošljavaju i najviše radnika.  Primjerice, Luka će sada mjesečno plaćati 36  000 kuna odnosno godišnje više mjesečno odnosno više od 400 000 kuna. godišnje. To je ogromno opterećenje. Odluka nije dobro pripremljena i Grad je nametnuo veliko opterećenje gospodarstvu", istaknuo je Lambaša.

Gradonačelnik  dr. Željko Burić nekoliko puta je ponovio da je Grad Šibenik imao do sada najnižu komunalnu naknadu u Hrvatskoj ,a i sadašnja povećana je ispod prosjeka. te da je povećane bilo nužno kako bi se mogli financirati predviđeni komunalni projekti. Kritike oporbenih vijećnika nazvao je demagogijom, a na pitanje Draška Lambaše kazao je: "Što očekujete, da Šibenik skine gaće i zaustavi razvoj zato što je gospodarstvo  u problemima. Da je to bitno onda se ne bismo mogli. To je najmanji dio u opterećenju jedne tvrtke koja mora raditi  na povećanju prihoda. Šibenik je ispod prosjeka i s ovom povećanom cijenom. Ne možemo imati dvostruki moral kada pričamo o  tvrtki koju vodimo i interesima grada", kazao je dr. Burić odgovarajući Drašku Lambaši koji je i direktor poduzeća Luka.

Joško Šupe, predsjednik  Kluba vijećnika SDP -a . kazao je kako mu je muka od slušanja takvih priča te da jedino može ponoviti da je komunalna naknada povećana 100  posto što je dovoljan komentar.

 "Grad Šibenik dok ga ja vodim neće biti ispod prosjeka ni po čemu pa ni po komunalnoj naknadi", poručio je gradonačelnik.

Iz kategorije: Vijesti