Datum objave: 18. Siječanj 2014

Liga protiv raka grada Drniša obilježila Dan Mimoza

Diana Ferić
Diana Ferić

Liga protiv raka grada Drniša, tradicionalno i ove godine organizira obilježavanje 7. Hrvatskog Dana Mimoze i 3. Nacionalnog programa ranog raka vrata maternice, a sve u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, piše portal drnisnews.

Volonteri drniške Lige protiv raka na gradskoj danas su od 9 do 11 sati po simboličnim cijenama prodavali cvijet mimoze, prikupljali humanitarne priloge, te dijelili promidžbeni materijal , a građani su na štandu mogli dobit informacije o prednostima preventivnih programa raka vrata maternice i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice i mlade žene. Iako će se nekima učiniti da 400 novootkrivenih slučajeva raka materničnog vrata i 100 umrlih žena od ove bolesti svake godine nije puno, ne smije se zaboraviti da od ove bolesti ne bi trebala umrijeti niti jedna žena i još bolje ne bi trebala oboljeti niti jedna žena, prenosi drnisnews.

Obilježavanjem Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice bolest je koja se može jednostavno otkriti u ranom stadiju. Nažalost, još je uvijek neopravdano relativno visoki pobol od raka vrata maternice, koji se često javlja u mlađoj dobi. Upravo iz tog razloga, cilj akcije je podsjetiti na važnost znanja kako spriječiti da do bolesti dođe (prevencija) i redovitih ginekoloških pregleda. Stoga edukacija o načinima prevencije raka vrata maternice spada u prioritete javnozdravstvenih akcija, poručuju iz Lige.

 

foto:hrvatska liga protiv raha

Iz kategorije: Vijesti