Datum objave: 03. Studeni 2012

SLAVNI DATUM:Šibenik je na današnji dan oslobođen od fašizma!

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je na današnji dan, prije 68 godina, oslobođen od fašističke okupacije na što je, kao na slavni dio šibenske prošlosti podsjetila Gradska organizacija SDP-a Šibenik u svom priopoćenju za javnost.
"Želimo podsjetiti da je ovaj nesumljivo značajan datum u povijesti našeg grada stvorio preduvjete i označio početak jedne od najintezivnijih faza razvoja ovog grada i cijelog šibenskog kraja.Pored toga, doprinos koji su Šibenčanke i Šibenčani dali borbi protiv fašizma daje nam za pravo da u svakoj prilici s ponosom možemo istaknuti kako su ovaj grad i njegovi stanovnici u najtežim trenutcima svjetske povijesti znali odabrati pravu stranu.
Očuvanje povijesne memorije zadaća svih nas. Danas, na pragu ulaska u Europsku zajednicu, s ponosom govorimo o dostignućima svojih predaka, kako u NOB-u, tako i u Domovinskom ratu, kao temeljima za stvaranje hrvatske države.Antifašizam u Šibeniku i u Hrvatskoj, nešto je čime se s pravom možemo ponositi.
Svim građanima grada Šibenika čestitamo Dan oslobođenja!", stoji u tom priopćenju.

Za vrijeme drugog svjetskog rata  Šibenčani su velikom većinom bili u pratizanima. Puno ih  je na to bilo  prisiljeno  već 1941., a najviše ih se partizanima dragovoljno pridružilo 1943. nakon kapitulacije Italije. Mnogo ih je poginulo na bojišnicama diljem bivše Jugoslavije, a najviše u Hrvatskoj i BiH.  1944.

Uoči oslobađanja, kako je pisao povjesničar dr. Nikola Anić, u Šibeniku su se utvrdile jake njemačke snage, a uz glavninu njemačke 264. divizije u grad su pristigle i neprijateljske snage iz Zadra, Splita i Trogira, te s otoka zajedno s topništvom, pomorskom pješadijom i trupama koje su se uspjele izvući iz oslobođenih djelova Dalmacije. Nijemci su osnovali posebnu borbenu grupu nazvanu Alerman, po imenu zapovjednika 892. puka 264. divizije koji je dobio zapovijed da se sa svim snagama utvrdi i brani Šibenik do zadnjeg čovjeka.

U noći s prvoga na drugi studenoga, u obranu Šibenika krenulo je oko 10 000 boraca 26. dalmatinske divizije koji su na raspolaganju imali 35 lakih tenkova tipa «Stuart» i 12 takozvanih «Blindi», oklopljenih automobila s jakim topovima od 75 milimetara. Iz pozadine ih je podupiralo jako topništvo. Neprijateljske snage u Šibeniku, a bilo ih je oko dvije tisuće pješaka, mornara, pozadinaca i topnika, kao i nešto ustaša, nisu imali šansu pred silom osloboditelja koji su paraleno s napadom na grad, odigrali i nekoliko značajnih akcija u zaleđu.

Hrabri  antifašisti  oslobodili  su Šibenik i  udarili  temelj hrvatskoj neovisnosti izvojevanoj  u sličnom  ratu pedesetak godina kasnije pa ima puno razloga da se s ponosom obilježava i današnji dan. 

Iz kategorije: Vijesti