Datum objave: 26. Rujan 2012

I Šibenik u Google Street View za Hrvatsku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je među gradovima i mjestima u Hrvatskoj koji su uključeni u uslugu  Google Street View za Hrvatsku koja je  predstavljena javnosti. Ona  omogućuje korisnicima razgledavanje i istraživanje ulica i mjesta diljem Hrvatske putem panoramskih slika od 360 stupnjeva snimljenih na razini ulice.
„U skladu s aktualnim svjetskim trendovima svoju smo komunikaciju prema potencijalnim gostima usmjerili na online aktivnosti, za što smo za ovu i sljedeću godinu izdvojili znatno više sredstava nego prethodnih godina. Lansiranje Google Street View vidimo kao komplementarnu aktivnost, a sve s ciljem da se i u virtualnom svijetu približimo turistima. Jednom kada se netko nađe u našoj zemlji, makar i u virtualnom svijetu, sigurno će odlučiti doći u nju i u stvarnosti“, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Na lokacijama u Hrvatskoj gdje je Street View dostupan, usluga se može pokrenuti zumiranjem na najnižu razinu na Google Maps ili povlačenjem narančaste ikone „Pegman“ koja se nalazi na lijevoj strani karte na ulicu označenu plavom bojom. Usluga omogućuje korisniku pogledati restoran prije same rezervacije, napraviti plan putovanja, organizirati mjesto sastanka, a ujedno i pomaže oko domaće zadaće iz zemljopisa te još mnogo toga. Korisnici u potrazi za novim mjestom stanovanja korištenjem usluge Street View mogu uštedjeti vrijeme jer mogu pregledati nekretninu, njenu okolicu i kako doći do lokacije.
„Jako smo uzbuđeni što danas predstavljamo uslugu Google Street View u Hrvatskoj. Street View će korisnicima diljem svijeta učiniti dostupnim prekrasna mjesta i ulice naše zemlje. Sada hrvatske tvrtke i korisnici mogu uživati u brojnim pogodnostima ove usluge“, rekao je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatic.



Usluga Street View također je korisna tvrtkama, jer se besplatnom integracijom Google Maps s internetskom stranicom tvrtke omogućuje promocija primjerice lanca hotela ili se povećava svijest o lokalnoj knjižnici ili restoranu. Na primjer, agent za nekretnine u Zagrebu može potencijalnim klijentima pružiti mogućnost virtualnog razgledavanja ulice od 360 stupnjeva u kojoj se nalaze nekretnine za prodaju. Turist, neovisno o tome dolazi li iz Njemačke ili dalekog Japana, ima mogućnost razgledati ulicu u kojoj se nalazi hotel prije nego što se odluči na rezervaciju.

Google posvećuje veliku pažnju zaštiti privatnosti, te omogućuje svim korisnicima iz Hrvatske da imaju koristi od ove usluge. Street View sadrži samo fotografije koje su dostupne s javnih površina i tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracijskih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Također, svaki korisnik klikom na ikonu „prijavite problem“ može zatražiti uklanjanje fotografija koje smatra neprimjerenima. Google je surađivao s brojnim grupama i zajednicama za zaštitu privatnosti kako bi razvio sustav zaštite privatnosti i identiteta.

Iz kategorije: Vijesti