Datum objave: 27. Lipanj 2012

Gradonačelnik intervenira zbog gašenja Trgovačkog suda u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog najave da se Trgovački sud u Šibeniku potpuno zatvara i da se svi sudci i službe sele u Zadar šibenski gradonačelnik dr Ante Županović sastat će se danas u Zagrebu  s ministrom pravosuđa Orsanom Miljanićem. U gradonačelnikovom uredu kažu da je taj sastanak dogovoren prošlog tjedna. Razgovarat će o statusu Trgovačkog suda u Šibeniku u novom ustroju sudova u Hrvatskoj.

Kada je 2010. bivša HDZ - ova vlada ukinula samostalnost Trgovačkog suda u Šibeniku i pripojila ga Zadru bilo je obrazloženo da to ne znači ukidanje njegove djelatnosti u Šibeniku koja je trebala biti nastavljena do 2018. godine.U to vrijeme gradonačelnik Ante Županović bio je oštar kritičar  Odluke o gašenju Trgovačkog suda u Šibeniku pa je tada napisao i  napisao i oštro prosvjedno pismo tadašnjoj  premijerki Jadranki Kosor.  "Šibenik je upravno i administartivno središte županije i nositelj razvoja ovog područja, ali i grad u kojem svakodnevno dolazi do gašenja državnih službi i javnih ustanova - napisao je Županović premijerki, zahtijevajući da još jednom preispita odluku Vlade o gašenju Trgovačkog suda, s obzirom na njegove vrlo dobre rezultate, veliku učinkovitost i priljev predmeta veći nego u drugim gradovima." pisao je tada gradonačelnik Županović premijerki pa se očekuje da će takav čvrsti stav zdržati i danas u razgovru s ministrom pravosuđa iako je sada riječ o koalicijskoj vlasti SDP -a i HNS -a.
Zbog zatvaranja Trgovačkog suda i posljedica pripajanja šibenske carinarnice  Splitu konferenciju za novinare danas je sazvao i Šibenski građanski forum koji šalje otvoreno pismo premijeru RH Zoranu Milanoviću.

Iz kategorije: Vijesti