Datum objave: 01. Siječanj 2021

SPOMENAR / 2021. smo dočekali stenjući pod epidemiološkim mjerama i potreseni potresima... Prije 55 godina novu godinu čekalo se neveselo zbog - nestašica jaja i šećera za kolače.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prošlu 2020. godinu ne želimo pamtiti, ali ćemo je se zauvijek sjećati. Bila je teška, bolna, puna strepnje, trauma, bolesti, stradanja, poplava, potresa... u 2020. srušio se život kakav smo navikli živjeti. Kakva će biti ova 2021. koju smo dočekali u izolaciji, razdvojeni, s maska na licima, stenjući pod epidemiološkim mjerama, potreseni potresima... I prije 2020. bilo je godina koje smo čekali s puno lijepih želja, nadanja i optimizma, ali su nas iznevjerile. Bilo je i ranije teških godina, ali prošla je bila baš teška pa je doček 2021. odnosno ispraćaj u (ne)zaborav 2020. godine više  sličio na karmine nego na babine.
U to ime evo kako je u Šibeniku dočekana 1966. i ispraćena 1965. godina u kojoj je "sve bilo dobro osim što je vladala nestašica šećera i jaja za kolače" i dočekana obećavajuća 1966. godina u kojoj će sve biti "bolje, ljepše, veće i bogatije nego prije"

Pripreme za doček 1966. godine počele su već u studenom 1965. godine sastankom rukovodstava svih društveno - političkih organizacija tadašnje općine Šibenik koja se protezala od Pirovca do Rogoznice i od Žirja do Skradina. Na tom sastanku Općinski komitet Saveza komunista, OO Saveza socijalističke omladine, OO Socijalističkog saveza radnog naroda i Savez sindikata općine Šibenik odlučili su da poduzeće "Zelenila" mora:
1. urediti Poljanu i ukrasiti šarenim sijalicama drveće po gradu
2. postaviti i ukrasiti centralnu jelku
3. opskrbiti grad jelkama s tim da prodaja mora početi 16. prosinca, a najkasnije 20. prosinca zbog Šibenčana koji slave Božić (!)
Pohvaljeno je poduzeće "Kornat" koje je nabavilo i pripremilo za prodaju "odlične količine izvrsnih igračaka uvezenih iz Japana i ukusnih ukrasi za jelke iz Italije".
Poduzeću "Tehnomaterijal" zapovjeđeno je da mora osigurati dovoljan broj svjetlećih ukrasa s automatskim paljenjem i gašenjem prema uputama Socijalističkog saveza.



 

-Poduzeće "Prehrana" dobilo je pohvalu od OK SK, za "odličnu blagdansku opskrbu trgovina raznim delikatesama i pjenušcima" te dobilo zadaću da "vodilo se računa o Šibenčanima koji slave Božić te osigura dovoljne količine bakalar koji mora biti u prodaji do 16. prosinca, a najkasnije do 20. prosinca". Kao ozbiljnom društvenom i političkom(!) problemu raspravljalo se o "nestašici jaja i deficitu šećera za kolače".
-Poduzeće "Rivijera" izvijestilo je da je sve spremno za doček Nove godine u hotelima "Krka" i "Jadran".
-Poseban doček organizirala je uprava Doma JNA, ali se o tome nije raspravljalo.
-OO Saveza socijalističke omladine podnio je opsežno izvješće o pripremama za doček u COKUD-u  pod motom "Ples-smijeh-kultura" te akciji povezivanja šibenskih umjetnika sa šefove trgovina kako bi zajedno uredili izloge. Preporuka je da se koriste dječji crteži i ukrasi koje izrade djeca jer je Šibenik prijatelj djece (!).Posebno je istaknuto da se u specijaliziranim trgovinama mogu kupiti gramofonske ploče s najnovijim hitovima iz inozemstva ali samo za devize.
-Djeca iz vrtića okitila su jelke po šibenskim ulicama(!)
-Općinska organizacija Saveza sindikata bila je zadužena za Djeda Mraza na Poljani te za njegov dolazak u škole i vrtiće i radne organizacije, a organizirala je i dodatne količine bakalara za siromašne obitelji.
Poduzeće "Autotransport" dobilo je zadaću da ukine red vožnje 31. siječnja i 1. veljače 1966. godine, da autobusi prometuju i prema potrebama i da "prijevoz na cijelom području općine Šibenik besplatan".

Odgovornost za organizaciju dočeka 1966. godine, uređenost grada, opskrbu, ukrašavanje, prijevoz, Djeda Mraza, programe za djecu i mlade, poklone za djecu... preuzele su Savez komunista, Savez socijalističke omladine, Savez sindikata i Socijalistički savez radnog naroda.

I kakav je bio doček 1966. godine? Ne znamo. O tome nije napisano nikakvo izvješće. Ipak Šibenčani su bili zadovoljni osobito plesom u hotelu "Krka" u kojem su mogli uživati i oni koji se nisu domogli ulaznica jer se odlična glazba čula sve do Doca pa se plesalo i na ulici uz puno domaćeg šibenskog vina.  

 

Foto: Joško Čelar

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3