Sidebar Menu

Datum objave: 24. Kolovoz 2019

Pršut "Smijeli" iz Dugopolja šampion 6. Festivala pršuta u Drnišu

Diana Ferić
Diana Ferić

Na 6. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu, koji se održava 23. i 24. kolovoza, titulu šampiona odnio je pršut 'Smjeli' iz Dugopolja, priopćili su u subotu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), naglasivši da je u pet godina u proizvodnju pršuta uloženo 150 milijuna kuna.

 

Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom dva dana okupio je zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i izlagače iz Hrvatske i regije. Pršut su rezale i gostima nudile i HDZ -ove  dužnosnice - Branka Juričev - Martinčev, saborska zastupnica, Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko - kninske županije, Nella Slavica, ravnateljica Ju NP Krka, Darija Pulčjić, zamjenica šibensko - kninskog župana.

 

„Iako trenutna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50 posto potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo preko 150 milijuna kuna,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na svečanom otvorenju manifestacije u petak u Drnišu.

 

Kovačević ističe da je pršut i ključ hrvatskog turizma kakvome težimo, dodana vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći. Naime, gosti u Hrvatskoj traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog podrijetla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu.

 

Hrvatska je inače na razini EU oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod, a među njima i četiri hrvatska pršuta - Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.

„Vjerujemo da će proizvođači pršuta, posebno veliki, kroz sustav kooperacija kvalitetnije organizirati sirovinsku proizvodnju i da ćemo u budućnosti potrebe naše industrije podmirivati iz vlastitoga svinjogojskog uzgoja. Dobra sirovina je uz standardnu tehnologiju proizvodnje ključni preduvjet za vrhunsku kvalitetu pršuta,“ naglasio je Kovačević.
Organizatori 6. Međunarodnog festivala pršuta su Turistička zajednica Grada Drniša s Gradom Drnišem i Udrugom proizvođača drniškog pršuta.

 

Cilj je poticanje proizvodnje te promocija autohtonih i tradicionalnih proizvoda, rukotvorina koje se temelje na tradiciji i izvornosti, ostalog kulturnog i tradicionalnog sadržaja te razvoj i promocija ukupne turističke ponude grada Drniša s naglaskom na gastronomiju. Naime, uz pršutare, kojima će se dodijeliti nagrade i priznanja, na drniškom festivalu se predstavljaju i proizvođači sira, vina, meda te ostalih domaćih proizvoda.

Festival pršuta prilika je i da se, uz gastronomske, upoznaju prirodne i umjetničke ljepote drniškog kraja, Nacionalni park Krka, kanjon Čikole, umjetnička djela Ivana Meštrovića.

 

FOTO:www.radiodrnis.hr

 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam