Datum objave: 22. Srpanj 2011

Počinje "garofulizacija" stare jezgre Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Prve rezultate programa „Garofulizacija starih jezgri“ koji je pokrenula Udruga građana Porart iz Pirovca moći ćemo uskoro vidjeti u povijesnoj jezgri Šibenika. Ta je udruga Šibeniku poklonila prve sadnice starinskih mirisnih garofula . U rasadniku „ Zelenila“ presađene su u glinene posude koje će biti postavljeni u staroj jezgri, zahvaljujući TZ Grada i Gradskom udruženju obrtnika. Ostalim, manjim primjercima, koje će u rasadniku do željene veličine odnjegovati ekipa „Zelenila“, naknadno će se puniti ostatak posuda. Sve sadnice su od starinskih vrsta uzgojene uzimanjem reznica na terenu, od lokalnih žitelja, a uzgojili su ih članovi te udruge. U tom projektu su im se kao partneri, na razini grada Šibenika priključili Zelenilo , TZ Grada Šibenika, TZ Županije, Centar za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i Dječji vrtić „Građa“.

Garofulima oživjeti stare gradske jezgre

Cilj programa je regijski, u mjestima Tisno, Jezera, Pirovac, Vodice i Šibenik, u suradnji s javnim i komunalnim sektorom educirati, popularizirati i osmisliti nasade izvorno prisutnih starinskih cvjetnih vrsta i tako njegovati vizualni identitet primjeren starim gradskim jezgrama .
Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika ističe da je ta turistička zajednica zajedno s Udruženjem obrtnika je namjeravala podijeliti pitare sa cvijećem po staroj gradskoj jezgri što su najavili još u svibnju, u sklopu pripreme ovogodišnje turističke sezone. U međuvremenu su prepoznali projekt garofulizacije kao dugoročan, edukativan i dobro osmišljen te su zajednički krenuli u oživljavanja stare gradske jezgre kroz garofule. "Turistička zajednica kupila je 200 pitara od terakote u koje će samo zasaditi garofule, lavandu i drugo mediteransko bilje. Podijelit ćemo ih vlasnicima obrta i stanarima u povijesnoj jezgri uz uvjet da paze na njih i održavaju nasade. Krenut ćemo od Zagrebačke ulice i Kalelarge", ističe Dino Karađole
Inače, prve edukativne radionice Udruga građana Porat provela je početkom proljeća u šibenskom vrtiću „Građa“ u kojem se, uz njihov projekt njegovanja vrtićkog vrta, sada uzgajaju starinski garofuli, viole i aromatično mediteransko bilje iz istog izvora, te u u pirovačkom vrtiću „Mendula“ u kojem su djeca garofule koje su sami uzgojili u vrtiću ponijeli sadnice svojim majkama na poklon za Majčin dan.

Karanfil - nekad najcjenjenije cvijeće i simbol ljubavi

" Ideja nam je da se ovom civilnom inicijativom s mrežom partnera na pravim mjestima krene s praksom odabira cvjetnica koje su danas gotovo potpuno nestale iz starih jezgri, a teško ili nikako se nalaze u rasadnicima. Njihova prisutnost naspram kratkotrajnih potrošnih cvjetnica značila bi bitno oplemenjenje, kako vizualno, tako i po značenju. Karanfili, koji su u Europu pristigli još u srednjem vijeku, kao vrsta nekad bili najcjenjenije i najomiljenije cvijeće kod nas koje se uzgajalo s velikom pažnjom i ljubavlju. Bili su redovito prisutni na svečanostima, a, sudeći po kazivanjima sakupljenim na terenu među starijim pučanstvom, bili su dio posebne neverbalne komunikacije između momka i cure, pa tako i simbol ljubavi i zaruka. U gotovo svim mjestima u našoj regiji u narodnim napjevima redovito se spominje baš garofula kao simbol ljubavi i predanosti, a danas ga u živućoj praksi jedva nalazimo. Smatramo da bi lijepo, u uzgoju,dati prednost tradicionalno prisutnim vrstama, među kojima je garoful tek simbol njegujućeg tradicijskog pristupa zelenilu", kazala nam je Sanja Mrša Vukman, predsjednica Udruge Porart.

Od "Prekrivača za snove do "Garofulizacije"

Ta udruga okuplja 20 – tak članova i u program je aktivno uključila mlađe korisnike, mahom učenike i učenice pirovačke osnovne škole. Njih nekoliko - Klara Kovačić ( 15), Sanja Erak (15) Alma Šarić (13) i Viola Vukman (7,5) ovom prigodom bile su u ekipi koja je u Šibenik dopremila sadnice garofula. Inače, Udruga Porart poznata je po svojoj mreži programa "Prekrivač za snove" , u koji spada i „Garofulizacija“, a kojim se kroz različite medije bave identitetom, kulturom i ekologijom.

Iz kategorije: Vijesti