Datum objave: 08. Travanj 2024

Knin i Ervenik nisu još dobili ni eura od vjetroparka Krš-Pađene, sudski spor se ne miče

Diana Ferić
Diana Ferić

Zajedničke tužbe Knina i Ervenika protiv investitora u vjetroelektranu Krš - Pađane množe se pri Trgovačkom sudu, ali postupak se ne miče s mjesta, piše Faktograf.

Javna rasvjeta na ulicama Općine Ervenik gasi se u 22 sata. Mjera je to koju je vlast u ovom mjestu uvela unazad dvije godine zbog rasta cijene energije, odnosno, radi uštede. Mještanima naselja u blizini grada Knina voda se ovdje dovodi u cisternama.

Kao i gotovo svaka ruralna sredina u državi, i ovo mjesto pati od trenda depopulacije. U Općini Ervenik živi nešto više od 700 ljudi, a nekoliko je zaseoka koji su dobrim dijelom prazni.

Općina Ervenik je i dom 36 od 48 agregata vjetroparka Krš-Pađene, u javnosti poznatom po korupcijskoj aferi u koju je upletena bivša državna tajnica Ministarstva uprave te bivša gradonačelnica Knina Josipa Pleslić (bivša Rimac), i protiv koje je USKOK, uz vlasnike tvrtke investitora C.E.M.P Milenka Bašića i Dragana Stipića, podignuo optužnicu.

Iako su vjetroturbine koje se ljudima nalaze doslovce iza kuća mjestu trebale donijeti prosperitet u obliku naknade koju je investitor trebao plaćati Općini Ervenik i Gradu Kninu (pod koji spada 12 turbina), činjenica je da navedene jedinice lokalne samouprave do danas nisu dobile ni eura.

Zbog toga unazad nekoliko godina dižu tužbe na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Prva, u kojoj se traži isplata naknada za 2020. i 2021. godinu, podnesena je 2022. godine. Druga tužba podnesena je prije godinu dana.  Nedavno su, u ožujku 2024., podnijeli još jednu tužbu, onu u kojoj traže isplatu sredstava za prošlu godinu.

Međutim, na sudu manje više sve – stoji.

Što je sporno?

C.E.M.P je 2013. godine dobio status povlaštenog proizvođača električne energije. Uredba iz te godine koju je donijela bivša SDP-ova vlada propisuje da su povlašteni proizvođači dužni općinama i gradovima plaćati naknadu za isporučenu električnu energiju, i to u iznosu od jedne lipe po kilovat satu.

Riječ je o iznosu od oko 535 000 eura, od kojih je investitor oko 400 000 trebao isplatiti Općini Ervenik, a oko 135 000 Gradu Kninu samo za 2022. godinu. Za period od prosinca 2019. do kraja 2021. godine, računica je ovih jedinica lokalne samouprave, investitor je dužan oko 900 000 eura naknade za proizvedenu struju. Više informacija na Faktograf

Foto: Melita Vrsaljko

Iz kategorije: Vijesti