Datum objave: 26. Ožujak 2024

Učenici šibenske glazbene škole pohađaju nastavu u skučenim prostorima zajedno s miševima, izrađena Studija za nove optimalne lokacije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Urbanistička studija koja je izrađena kako bi se iznašle optimalne lokacije za izgradnju nove zgrade šibenske glazbene škole i koncertne dvorane predstavljena je večeras u Kući umjetnosti Arsen kao nulti korak u tom cilju, više kao vapaj da se upozori u kakvim neprimjerenim uvjetima radi ta glazbena škola, a otkako su počeli radovi na izgradnji obližnjeg luksuznog poslovno stambenog objekta ostali su bez dijela svojih prostora, s jednim sanitarnim čvorom i s rupama u zidovima tako da u svakoj učionici učenicima društvo na nastavi prave miševi. Taj je vapaj od odgovornih mogao čuti samo šibensko – kninski župan dr.sc, Marko Jelić koji je, formalno odgovoran jer je Županija osnivač te glazbene škole i bio je na tom skupu, ali se to jednako tiče i Grada Šibenika koji se voli podičiti svojim glazbenim talentima i baštinom, ali nitko se u ime Grada nije pojavio. Opravdali su se drugim obvezama.

Svakom kome je stalo do te djece, njih oko 220, koji pohađaju tu školu i postižu iznimne uspjehe na svim vrstama natjecanja zasuzile su oči od očaja, bespomoći i srama  dok su slušali, u uvodnom dijelu, ravnateljicu Ružu Raguž Cukrov koja je opisivala uvjere u kojima rade. Imaju samo dvije učionice koje mogu primiti više od 10 – ero učenika, a inače imaju premalo kvadrata za rad tako da za vježbanje polaznicima te škole služe i ured ravnateljice i tajništvo. Salu za koncerte nemaju, a nakon što su započeli radovi na obližnjem objektu ostali su bez zbornice, kuhinje, većine sanitarnih čvorova te telefonske linije i interneta. Po riječima ravnateljice, prilaz toj školi je nesiguran, a niti na kolniku nije označeno da je tu škola. Učenici cestu, na polovično obilježenom prijelazu prolaze u noćnim satima. Obavijestili su o svemu nadležne institucije, ali bez rezultata. U takvim krajnje neprimjerenim uvjetima u kojima se provodi nastava, uz veliki entuzijazam nastavnika i trud  učenika, na svim razinama natjecanja postižu iznimne rezultate, uz bok s puno većim glazbenim školama. Godišnje od šestero srednjoškolaca njih četvero upiše glazbene akademije u Zagrebu, Splitu ili Osijeku, napomenula je ravnateljica Raguž Cukrov.

Upravo zbog svega toga, uz financijsku pomoć Šibensko kninske županije naručili su od Zavoda za urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izradu Studije za iznalaženje optimalnih lokaciju za izgradnju nove zgrade šibenske glazbene škole i pripadajuće koncertne dvorane koja je sinoć predstavljena. Šibenska glazbena škola radi već 60 godina u istoj zgradi.

Prema riječima izrađivača, u skladu s utvrđenim kriterijima u početku je određene 21 potencijalna lokacija za buduću glazbenu školu koja bi imala od 2 tisuće do tri tisuće četvornih metara i pripadajuću dvoranu od 1 500 do 2 000 četvornih metara. Uzeli su u obzir tri varijante i to da se zadrži postojeća zgrada Glazbene škole i urede disperzirani objekti, potom da se uredi nova glazbena škola na jednom mjestu u postojećim objektima ili da se izgrade za tu namjenu novi objekti na nekom građevinskom zemljištu. Bitno je da vlasništvo bude javno, da nije potrebna izrada detaljnih urbanističkih planova, da ta lokacija bude prometno dostupna i da u blizini budu komplementarni sadržaji. Razmatrale su se lokacije od užeg dijela grada do Ražina, Mandaline i Malih Solina. U uži izbor ušli su bivša vojarna Ante Jonić, prostor šibenske opće bolnice koja bi trebala preseliti, šibenski sud i zatvor, parkiralište kod Željezničkog kolodvora, vojarna Bribirskih knezova, bivše vojarna Ante Jonjić, sportsko – rekreativna zona na Šubićevcu...
To je sada samo predložak, provokacija da se počne o tome razmišljati.
Na novinarsko pitanje što je s planom Grada Šibenika da glazbena škola i koncertna dvorana budu izgrađeni u sklopu projekta Batižele ravnateljica Cukrov je kazala da o tome službeno ništa ne zna. Župan Jelić je kazao da ih je na izradu te studije potaknuo diplomski rad mlade šibenske arhitektice Katari
ne Njanjara iz 2020 godine koje je izradila idejno rješenje nove glazbene škole uz parkiralište na Željezničkom kolodvoru, ali su gradski oci kazali da su tom prostoru namijenili druge sadržaje pa se krenulo u izradu ove studije.

A da je voda stvarno došla ne do grla nego iznad glave svjedoče riječi nekih od profesora šibenske glazbene škole nakon sinoćnje prezentacije koje je isključivo zanimalo rješenje koje je ostvarivo u što kraćem razdoblju. Profesorica Mira Gruić koja je već 20 godina satničarka u toj glazbenoj školi kazala je kako ima nemogući zadatak nastavu za 90 posto od 220 učenika organizirati u četiri sata poslijepodne u pet radnih dana. Imaju 25 srednjoškolaca za koje nemaju gdje organizirati nastavu.
Takva situacija utječe i na to da su zadnju godinu imali najveći postotak učenika koji su se zbog nemogućih uvjeta ispisali iz nastave, njih 12 posto od ukupnog broja upisanih polaznika, a ako s eto nastavi, unatoč kvaliteti koju pružaju, mogu samo tonuti...Neki su u neslužbenim razgovorima nakon prezentacije primijetili da je, da je bilo vol
je i želje, bilo prilike da se riješe prostorni problemi šibenske glazbene škole otkupom obližnjih prostora koji su prepušteni tajkunima ili zgrade Stare pošte za koju je Županija imala pravo prvenstva.

Iz kategorije: Vijesti