Datum objave: 22. Ožujak 2024

PROJEKT GWEEN / Poslovne žene u Kninu učile o tome kako ozeleniti poslovanje i brinuti o klimatskim promjenama

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt GWEEN: Greening WomEn ENtrepreneurship in Croatia for Climate Smart Economic Growth  cilj kojeg je jačanje kapaciteta poduzetnica na ruralnim područjima Hrvatske za klimatski pametan gospodarski rast predstavljen je jučer u Kninu, na tamošnjem Veleučilištu u organizaciji Udruge poslovnih žena Krug Šibenik, a nazočna je bila i zamjenica župana Šibensko – kninske županije Iris Ukić Kotarac. 

Riječ je o projektu koji provodi udruga GTF-Inicijativa za održivi rast sa sjedištem u Lici, u partnerstvu s International Development Norway, a financira se sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia Ukupna vrijednost projekta je 70.000,00 EUR. Počeo je u  kolovoza 2023. godine, a završit će u travnju ove godine. Šibensko – kninska županija je 18 županija u Hrvatskoj u kojoj je predstavljen. 
Po riječima Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednice GTF -a na radionicama koje održavaju diljem Hrvatske poduzetnice, nositeljice  OPG-a i ostale žene koje se bave nekim poslom žele osvijestiti o važnosti  prelaska  na održivo poslovanje, implementaciji zelenog poslovnog modela i kružno gospodarstvo u kojem se štiti okoliš i stvara što manje otpada pa je jedna od njezinih poruka ženama bila da je danas otpad koji se stvara u jednoj djelatnosti nekome možda prilika da ga iskoristi i pokrene posao. Kao primjer navela je korištenje rafiniranog ulja iz ugostiteljskih objekata za biogorivo kako je to napravio MC Donalds u Nizozemskoj, korištenje špica šljive za proizvodnju ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji, taloga kave za uzgoj gljiva i slično.Bilo je riječi i o proizvodnju bioplastike te potrebi održivog upravljanja šumama koje može donijeti prihod od 230 milijuna dolara, smanjenju stakleničkih plinova i trgovanju ugljičnim dioksidom. 
„Ti trendovi  su krenuli velikom brzinom i mi ne smijemo čekati nego moramo uskočiti u taj vlak. Ne možemo više poslovati bez razmišljanja o klimatskim promjenama i linearnim modelom take-make-waste”, kazala je Mary Ann Rukavina Cipetić.
Napomenula je kako je potrebno osnaživanje i osvještavanje žena o biogospodarstvu jer su žene dinamičnije i fleksibilnije od muškaraca. 
Mary Ann Rukavina Cipetić, inače doseljenica iz SAD -a ,prije dvadeseta godina bila je angažirana na pitanjima ravnopravnosti žena i ženskog poduzetništva u zemljama jugoistočne Europe. Hrvatska je bila prva država koja je donijela Strategiju razvoja ženskog poduzetništva koja više nije na snazi, ali su nas pretekle druge države na Balkanu poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore. 
Iz kategorije: Vijesti