Datum objave: 23. Veljača 2024

DR.SC. MILJENKO BURA : Uz potporu TZ Šibensko - kninske županije okupljamo ekipu za razvoj medicinskog wellnesa u Dalmatinskoj zagori

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dr Miljenko Bura,ugledni i dugogodišnji specijalist ORL-a i plastične kirurgije glave i vrata u KBC-u Zagreb, sveučilišni nastavnik, koji je nakon odlaska u formalnu mirovinu svoju zagrebačku adresu zamijenio onom rodnom, raslinskom ne prestaje , preko svoje tvrtke Bura Medical Group okupljati ljude oko ideje da se u Hrvatskoj općenito, a sada posebno u Dalmaciji razvija zdravstveni turizam kao posebni oblik turističke ponude koju treba brendirati.

Sinoć je u Šibeniku održao predavanje o sinergiji ruralnog i zdravstvenog turizma Dalmatinske zagore s naglaskom na medicinski wellness. Taj oblik zdravstvenog turizma obuhvaća usluge kojima se uz primjenu preventivnih, medicinskih, dijagnostičkih i terapijskih postupaka te postupaka zdravstvene njege i medicinske rehabilitacije provode ciljani programi za očuvanje i unaprjeđenje sveukupnog zdravlja i kvalitete života, a ciljana skupina su umirovljenici i to oni iz razvijenih europskih zemalja koji imaju visoke mirovine i životna i zdravstvena osiguranja i mogu, kao turisti biti i dobri potrošači, ako im se ponude sadržaji koji su im zanimljivi.  Potrebno ih je osmisliti  i izraditi posebnu strategiju kako bi se mogli brendirati kao turistički proizvod.

„Teško da ćemo moći u Dalmatinskoj zagori razvijati toplice, ali ćemo razvijati koncept medicinskog wellnessa, od toga stvoriti turistički proizvod i brendirati ga”, kazao je Bura. Istaknuo je kako su ogromni potencijali Dalmatinske zagore kada je riječ o prirodi, mogućnostima za rekuperaciju i rekreaciju, zdravoj prehrani i kako je potrebno okupljanje OPG -ova i drugih koji na tom području pružaju usluge zanimljive turistima starije životne dobi. Posebni potencijal vidi u rubnom području rijeke Krke i to u privlačenju mladih stručnjaka da se tu nasele i uključe u takve oblike medicinskog wellnessa. „Kao što se po povoljnim uvjetima, recimo, daje poduzetnicima zemljište na Podima, tako bi lokalna zajednica trebala ponuditi povoljne uvjete za stanovanje i posao na područjima oko Krke”, naveo je kao jedan od primjera aktivnosti koje bi trebalo provesti.

Bura smatra da je puno potencijalnih korisnika takvih usluga u europskim zemljama i da im to treba samo ponuditi. Time bi se turistička sezona produžila na cijelu godinu.
„Razgovarao sam, primjerice, s umirovljenicima u Njemačkoj i upitao ih bi li radije došli u Dubrovnik i Dalmaciju kada temperatura nije 36 stupnjeva i kada je gužva nego recimo ujesen i proljeće, kada je temperatura kod nas oko 20 stupnjeva i kada ima puno sunca dok je kod njih tmurno, hladno i kišno vrijeme i naravno da su pozitivno odgovorili. Za to što predlažemo treba razviti i zdravstvenu infrastrukturu koju mi nemamo”, ističe Bura.

Po njegovim riječima za taj je program razvoja medicinskog wellnessa zainteresirao Krešimira Šakića, direktora Turističke zajednice Šibensko – kninske županije, a očekuje da se u njega uključi i županijska vlast. Najavio je kako slijedi monitoring, ustanovljavanje koliko i kakvih OPG -ova i sličnih organizacija ima u dalmatinskom zaleđu koje bi mogle pružati određene usluge i kontakti s njima. Priznaje da smo deficitarni sa zdravstvenim i drugim kadrovima koji bi trebali biti uključeni u pružanje usluga koje traži medicinski wellness, ali to ne znači da ih ne možemo početi stvarati. Istodobno on radi na omasovljavanju Klastera sinergije ruralnog i zdravstvenog turizma Dalmatinske zagore pa su se sudionici sinoćnjeg predavanja mogli u njega uključiti.

To je drugo predavanje o potencijalima Dalmatinske zagore koje je u Šibeniku unazad pola godine održao dr-sc. Miljenko Bura. Zanimljivo je da niti na prvom niti na ovom sinoćnjem nije bilo ni predstavika lokalne vlasti i turistuičkih zajednica iako su oni ti koji moraju napraviti strategiju i razviti ingratsukturu za te nove oblike turističkih proizvoda kao što je medicinski wellness.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti