Datum objave: 06. Veljača 2024

Aktualizirana zaboravljena demokatska forma - Zbor građana, šibenska gradska uprava pripremila Nacrt odluke

Diana Ferić
Diana Ferić

Potaknuti aktualnim problemima u nekoliko gradskih četvrti i mjesnih odbora u gradskoj upravi Grada Šibenika pripremili su  Nacrt odluke o načinu sazivanja, radu i odlučivanju na zboru građana Grada Šibenika. Taj prijedlog je na javnom savjetovanju do 6. ožujka i svi zainteresirani mogu na priloženom obrascu uputiti svoje mišljenje ili prijedlog. Konačnu riječ o toj odluci imat će gradski vijećnici.

Kako je navedeno u obrazloženju, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi utvrđuje da se zborovi građana mogu sazivati radi izjašnjavanja građana o pojedinim pitanjima i prijedlozima iz samoupravnog djelokruga općine, odnosno grada te raspravljanja o potrebama i interesima građana od lokalnog značenja, u skladu sa zakonom i statutom.

Statut Grada Šibenika propisuje da Gradsko vijeće donosi odluke i druge opće akte koji su mu stavljeni u djelokrug zakonom i podzakonskim aktima, a članak 31. Statuta propisuje da će se način sazivanja, rada i odlučivanja na zboru građana detaljnije urediti posebnom odlukom Gradskog vijeća.

U nacrtu Odluke propisano je tko sve i na koji način može sazvati zbor građana, tko ima pravo sudjelovanja, kako se donose mišljenja, koja su u konačnici za vijeće mjesnog odbora ili gradske četvrti obvezujuća, a za Gradsko vijeće i gradonačelnika su savjetodavna.

Iz kategorije: Vijesti