Datum objave: 20. Siječanj 2024

ODRŽAN ZBOR MJEŠTANA SITNOG DONJEGA: Ako nam ukinu školu i vrtić ostaje nam samo groblje!

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč tome što su se razvila velika napetost između velikog djela stanovnika Sitnog Donjeg i gradske uprave te novog mjesnog odbora Zbor mještana koji je organiziran danas, nakon pola godina traženja, prošao je u konstruktivnoj  i mirnoj atmosferi. Na njega nije došao ni gradonačelnik Šibenika Željko Burić ni njegov zamjenik Dane Mileta već samo Joško Jurić, pročelnik komunalnih djelatnosti iako se samo jeda dio tema s dnevnog reda odnosilo na njih no on se za ne baš lakom zadaćom dobro nosio. Velika većina okupljenih glasala je za prijedlog da se Mjesni odbor na čelu s Tonijem Rakićem sam sebe ukine.

"Ovo što vi sad tražite od Rakića je isto kao da ste tražili da napravi samoubojstvo", rekao je Joško Jurić.

Hol osnovne škole Prković koja se nalazi u Sitnom Donjem bila je prepuna i pokazalo se da građani gotovo  koji se okupili, gotovo plebiscitarno podržavaju sve zahtjeve koje su danas upućeni gradskoj upravi na prihvaćanje. Među njima je bilo puno mladih, angažiranih ljudi koji stalno tu žive. Ukupno su donijeli 14 odluka.
Krenuli su s onim što ih najviše brine,a to je sudbina osnovne škole  njihovom mjestu koju pohađa 33 djece. Nagađaju da će se ona zatvoriti nakon što se u Vrpolju izgradi nova, moderna škola za 220 đaka,a oni to, kako s kazali neće dopustiti. 
 
“Gradi se škola za 220 djece, a sada ih na cijelom ovom  području ima samo 120. Kako će je napuniti?Mi ovu našu školu ne damo. Tražimo od Mjesnog odbora da se za to založi jer su do sada bili pasivni Nitko iz Grada nam ne daje odgovor. “, kazao je Zoran Kljajić, jedan od glavnih oponenata Mjesnom odboru.
Stipe Crljen je predložio da se traži od Mjesnog odbora da se riješe imovinsko pravni odnosi na  zemljištu na kojem se nalazi škola, da ga Grad kupi I obnovi školu.
Joško Jurić je odgovorio iako to nije u njegovoj domeni:”Ovo je Područna škola Perković koja pripada  OŠ Vrpolje. Imovinsko - pravno ovaj objekt nije riješen i to je veliki problem. Raspisuje se natječaj za glavni projekt nove škole u Vrpolju. Mislim da se o sudbini vaše škole još ne može govoriti. Ta nova škola će biti opremljena  sa svim kabinetima te za cjelodnevni boravak  pa kad dođe vrijeme roditelji će odlučiti gdje će im djeca ići u škol. Još nitko do sada nije spominjao zatvaranje vaše škole”.
Marijana Kljajić je od Grada zatražila decidirani odgovor na pitanje: Koja djeca će ići u tu školu za 220 učenika, s kojih područja će tu novu školu napuniti djecom?”
Stipe Crljen je istaknuo da se imovinsko pravni problem može  riješiti u 10 minuta
 
 
Šezdesetih godina prošlo stoljeća Skupština Općine Šibenik donijela je Odluku da će škola u Sitnom Donjem biti središnja za ovo područje. 1968. godine je napravljen rez jer smo proglašeni selom ustaša I desničara. Tada je u njoj bilo 230 učenika, a postali smo  područna škola one u Vrpolju koja je imala manje djece. U novoj Hrvatskoj nitko nije pokrenuo da se te škole izdvoje i da OŠ  Perković osamostali. Siguran sam da to nitko nije spomenuo kod izrade projekata nove škole u Vrpolju  predstavnicima Europske unije. Za njih mi ne postojimo”, objasnio je Zoran Kljajić.
Ante Rakić, bivši predsjednik Mjesnog odbora je objasnio da je potrošio dvije godine na rješavanje tih  imovinsko – pravnih odnosa na zemljištu Škole.
“ Gradonačelnik Burić mi je obećao da će to biti 2021.  godine, ali ništa.  Ja sam predložio da ću ja otkupiti zemlju od privatnih vlasnika i prodati je Gradu, a dogradonačelnik Mileta mi je rekao da ga to više ne zanima jer da se gradi škola  u Vrpolju”, kazao je. 
Zbor mještana je odlučio  da se škola ne smije zatvorit kao ni dječji vrtić koji je od privatnika  preuzeo Grad. Joško Jurić je odgovorio kako nije čuo da itko spominje zatvaranje vrtića. 
Ante Rakić mu je na to rekao kako see  na jednom  sastanku u gradskoj upravi s predsjednicima mjesnih odbora  Danijel  Mileta založio da se taj vrtić zatvori i pripoji onome u Primorskom Dolcu. “Mi iz mjesnih odbora bili smo protiv toga. Trebamo tu bit oprezni  ne dopustiti gašenje vrtića Ako se ugase vrtić i škola u mjestu nam ostaje samo groblje”, dodao je. 
Profesor Kljajić je predložio da Grad potpuno financira boravak djece u  vrtiću u Sitnom Donjem što bi ga stajalo 10 000 eura.
U daljnjoj raspravi pokazalo se da zaista nije bio razumijevanja za potrebe mještana Sitnog Donjeg. U tom mjestu još nema asfaltiranih putova do svih zaselaka. Ante Rakić je podsjetio da mu je bivši pročelnik Odjela za komunalne poslove obećao da će to riješiti te da ima informaciju iz prve ruke da je to zaustavio Danijel Mileta. Borili su se bez uspjeha I da barem na nekim djelovima uske ceste koja prolazi selom dobiju nogostup jer je ugrožen život djece na putu do škole, ali I to je odbijeno. Ante Nakić je ispričao I priču o odašiljačima koje Odašiljači I veze žele postaviti usred mjesta, nekoliko metara od njegove kuće.
“Mi smo se tome usprotivili. Tražili smo da lokacija bude na obližnjem brdu Kosa. Podržao nas je župan Marko Jelić koji se obvezao da će Županija financirati pristupnim put za dopremu opreme no nakon toga se gradonačelnik Burić sastao s direktorom Odašiljača I veza I to je zaustavljeno. Napisao sam mu šest e mailova I nisam dobio odgovor”, istaknuo je. 
Danas je donesena odluka da se neće dopustiti instaliranje odašiljača u mjestu već da Grad u Prostorni plan unese lokaciju na brdu Kosa.
Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: