Datum objave: 10. Listopad 2023

TREĆA DOB / Šibenska vlast nije ni pokušala dobiti novac iz EU blagajne za dom za stare i nemoćne, a ne odgovara ni zašto!

Diana Ferić
Diana Ferić

Svaki Šibenčanin koji u obitelji ima bolesnu ili nemoćnu stariju osobu zna da je za Šibenik novi, moderni dom za stare i nemoćne nasušna potreba, rekla bih prioritet svih prioriteta, a da ne spominjem ustanovu u kojoj bi se na dostojan način skrbilo o dementnim osobama ili osobama s Alzheimerom broj kojih je u porastu. Građani su tu potrebu, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, osvijestili, ali ne i ljudi koji vode Šibenik! Objavljeno je kako uskoro u Hrvatskoj kreće veliki investicijski ciklus gradnje novih domova za starije. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU-a te ulaganjima gradova, općina i županija, u narednih nekoliko godina bit će izgrađeno 18 novih centara, čime će se povećati smještajni kapaciteti za gotovo 1800 kreveta. Šibenika nema na popisu. Iz Šibensko – kninske županije prošao je Drniš.

Ne samo da Šibenika nema na popisu nego nisu niti aplicirali za ta sredstva, a do sada su aplicirali za puno toga nepotrebnijeg pa i bizarnog kao recimo za projekt obnove Galij svetog Jurja koju danas nitko i ne spominje. Zanimalo nas je zbog čega nisu aplicirali na ovaj natječaj kada se zna da je vrlo teško osigurati smještaj starih i nemoćnih osoba u Šibeniku i da su novi domovi nužni, a iz Ureda gradonačelnika dobili smo vrlo neodređen odgovor u kojem se to ne spominje, a spominju se studenti za koje nismo ništa pitali.

Grad Šibenik itekako iskazuje susretljivost u sudjelovanju na projektima i područjima koja nisu u ingerenciji jedinica lokalne samouprave, a upravo vodeći računa o potrebama građana.Samo neki od primjera su sudjelovanje u realizaciji studentskog doma na Palacinu, sufinanciranje Studije izvodljivosti za buduću  novi bolnicu, sufinanciranje Studija sestrinstva, itd…U konkretnom slučaju, po pitanju skrbi za starije i nemoćne osobe, Grad Šibenik nema ustanovu koja bi se istom i bavila. Šibensko- kninska županija je iskazala interes za kupnju objekta u gradskom vlasništvu za navedenu namjenu , bivši studentski dom na Šubićevcu te je suradanja u tom smislu i realizirana”, stoji u njihovom odgovoru iz kojeg ne doznajemo zašto Šibenik, kao grad koji je u 10 godina izvukao milijardu i pol kuna iz EU blagajne, ovog puta nije iskoristio šansu i napravi nešto što je od životne važnosti za starije građane i njihove obitelji, važnije od mnogih sadržaja za koje su promptno tražili novac. Tu populaciju gradska vlast očito ne doživljava nit je za nju senzibilizirana.

U Šibensko – kninskoj županiji doznajemo kako Županija nije mogla aplicirati zato što su prihvatljivi prijavitelji  bile isključivo jedinice lokalne samouprave, a jedinice regionalne samouprave su mogle biti samo partneri. Šibensko-kninska županija je potpisala sporazum o partnerstvu s Gradom Drnišom koji je prošao na navedenom projektu te s Općinom Biskupija koja nije prošla.

Za Šibenik nemamo podataka, ali petina građana u Hrvatskoj je starija od 65 godina, trećina ih je u riziku od siromaštva, a čak je polovina onih koji žive sami. Stopa rizika od siromaštva zaosobe starije od 65 godina koje žive same, penje se preko 52 posto, govore podatci iz 20120. godine. Hrvatska je Ustavom definirana kao socijalna država u kojoj bi se institucionalna skrb za starije građane trebala podrazumijevati, a toga bi trebali biti svjesni i na lokalnoj razini. 

Iz kategorije: Vijesti