Datum objave: 06. Listopad 2023

KONFERENCIJA U ŠIBENSKOM EUROPE DIRECTU / Kako mlade zainteresirati i uključiti u kreiranje europskih politika i budućnosti Europe

Diana Ferić
Diana Ferić

Inspiriranje i motiviranje mladih u Hrvatskoj da se uključe  kreiranje europskih politika i budućnosti Europske unije bio je cilj konferencije koju s danas u Šibeniku  u prostoru ABC -a organizirali EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije u suradnji s Udrugom "Mladi u EU" pod nazivom: Forum nove generacije - osnaživanje mladih za održivu Europu,a vodio ju je Stipe Španja, voditelj Europe Directa Šibensko - kninske županije.

Govorilo se o tome  mogu li mladi biti proaktivni pokretači promjena u europskom društvu i oblikovati nove EU politike i o primjerima dobre prakse. Sve sudionike video vezom je pozdravila Dubrava Šuica, potpredsjednica Europskog parlamenta koja je istaknula kako im cilj u kreiranje novih politika uključiti građane na svim razinama a tako i mlade ljude. „Demokraciju ne možemo više uzimati zdravo za gotovo i pred nama su veliki izazovi.Budite dio europskih politika i uključite se u izbore za EU parlament. Vi možete biti ključni dio rješenja. Volontirajte, budite  aktivni u svojim lokalnim zajednicama jer možete puno toga promijenit”, poručila je mladima.

Skup je pozdravio i šibensko  - kninski župan dr.sc. Marko Jelić koji je istaknuo ako su mlad danas puno slobodniji i mobilniji od prijašnjih generacija koje su  se vezivale za jedan ili dva posla ali im zamjera što su nedovoljno zainteresirani  i aktivni u životu lokalne zajednice. „Ono što vam javno zamjeram je to što niste aktivni u kreiranju politika jer tko će osim vas zastupati vaše interese. Vi morate sami nešto mijenjati Ako se  nećete uključiti neće biti demokracije koja je najmanje dobar i najmanje loš sustav upravljanja jer ne može doći do toga da jedna osoba odlučuje o svemu.Nemojte misliti da će netko nešto odraditi za vas. Ono što ne odradiš toga nema”, kazao je mladima župan Jelić.

 
Mira Lepur, direktorica Županijske razvojne agencije u sklopu koje djeluje Euro direct  pozdravila je sve prisutne upozorivši da su danas veliki izazovi koji se tiču mladih  usklađenost obrazovanja s  tržištem rada, zapošljavanje i rješavanje  stambenih pitanja. „Države članice na to odgovaraju na različite načine. Hrvatska je donijela nacionalnu strategiju za mlade, a imamo i niz programa poput ERASMUS -a”, istaknula je. Martin Mrša koji već 15 godina vodi šibensku udrugu Mladi u EU ustvrdio je kako su mlad u Šibeniku danas puno više zainteresirani za sudjelovanje  njihovim projektima  za volontiranje. „Naši mladi su kroz ovih 15 godina postali aktivniji. Imamo dobru suradnju sa Savjetom mladih Grada Šibenika. Zajedno smo napravili i neke projekte za mlade”, rekao je.
 
Konferencija je nastavljena panel raspravom  na kojoj su sudjelovali: Karlo Ressler, Carmen Gruber iz Europske komisije u Hrvatskoj Ante Galić tajnik Grada Šibenka, Martin Mrša iz udruge Mladi u EU, Ivan Ceravić predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku, Valentina Cesar iz Središnjeg državnog ureda za demografiju  i mlade i Luka Bogdan iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.  Sve su pratili i šibenski gimnazijalci i studenti.
 
„Bez obzira na razlike među mladima u europskim zemljama zajedničko je pitanje kvalitetno obrazovanja koje je danas drukčije nego ranije jer nije bilo ovakvih promjena. Procesi su se tako ubrzali, da se danas promjene, posebno kada je riječ o umjetnoj inteligenciji  događaju u mjesec ili dva. To pitanje  utječe na naše odnose, a naše obrazovanje nije tome prilagođeno. Drugo je pitanje kvalitetnog radnog mjesta. Bitno je za mlade ljude  da u poslu koji rade pronađu samoispunjenje. Na mladima je da se svojom karakterističnom energijom izbore za ono što im je potrebno. Treće je pitanje zasnivanja obitelji- stambeno pitanje muči ljude i u Irskoj, Finskoj, Grčkoj, Portugalu. Mladima je bitno da shvate da smo zakoračili u digitalnu transformaciju koja će biti veća od one od izuma struje ili ovladavanja čovječanstva vatrom, da shvate kontekst u kojem živimo te  da imamo dobre šanse  i puno mogućnosti i nije nam potreban defetizam”, ustvrdio je Ressler. 
 
Carmen Gruber je najavila da će EU  direkt krajem ove godine  organizirati posebno događanje u Hrvatskom saboru za sve mlade u Hrvatskoj. 
„Okupit ćemo naše Europe direct centre i mlade i dati im uvid u to  kako funkcionira Europski parlament i to u razgovoru s našim euro parlamentarcima. Mladi moraju znati za što izlaze na europske izbore i zašto im je to važno.Izlaznost opća je bila 29 posto, a u tome je 18 post bila izlaznost mladih. Želimo da se to poveća”, kazala je. 
Martin Mrša je obrazložio kako u udruzi Mlad u EU mijenjaju alate za privlačenje mladih. „ Koristimo društvene mreže poput Tik Toka i Instagrama. Radimo evaluaciju projekata i onda u daljnjem radi izaberemo teme za koje je bilo najviše interesa. Činjenica je da s mladi danas  puno više upoznati s korištenje novca iz EU fondova, ili recimo s  ERASMUS programom”, kazao je.
 
Ivan Ceravić je istaknuo kako su svi ti  projekti koji se mladima nude  hvale vrijedni i da otvaraju puno mogućnosti  mladima za stjecanje novih znanja koja ne mogu dobit na fakultetu
„Bitno je mladima ukazati na potrebu stjecanja vještina i cjeloživotno obrazovanje Danas vas nitko ne pita što ste studirali nego koja znanja imate Visoko obrazovanje je bitno ali faks je tek početak. Uči se cijeli život.  Bitno je biti fleksibilan i spreman za učenje i pripremati se za tržište rada. Vi ćete sigurno u životu promijeniti pet profesija”, otvoreno je kazala Carmen Gruber.
 
Ante Galić, tajnik Grada Šibenika je istaknuo kako Šibenik ima  europski certifikat za upravljanje koji ima samo devet gradova u Hrvatskoj te certifikat  najboljeg grada za made. „Širimo studentske programe, otvorili smo Palacin. Grad Šibenik ide u pravcu  razvoja turizma i gospodarstva ali i visokog obrazovana. Izdvajamo 2 milijuna kuna za Studij energetike. Tvrđava kulture nudi niz kulturnih programa mladima. Tu je i Centar za mlade koji ćemo izgraditi. U izradu projekata smo uključili mlade kroz fokus grupe i sve ćemo prijedloge  uvažiti u finalnom projektu. Za taj centar utrošit ćemo 8,5 milijuna eura” , dodao je.
Valentina Cesar je govorila o Nacionalnom programu za mlade koji se odnosi na mlade u EU, obrazovanje, mlade u ruralnim sredina te pružanje psihološke potpore mladima. 
„Mladi su u istraživanju ukazali na to što im je prioritet i na temelju toga smo  formirali 26 mjera za mlade. Bilo je puno izazova za mlade, a mi imamo stalni dijalog s njima. Imamo i istraživanje o stavovima mladih o EU ,u izazovima i koronakrizi  i o međugeneracijskoj suradnji”, kazala je. 
Luka Bogdan iz  Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva je potvrdio da u Hrvatskoj ima više od 50 000 udruga, a veliki dio okuplja mlade. „Mi zapinjemo na tome što ne nudimo mladima ono što oni žele ili ono što mi za njih želimo. Mi smo popularizirali STEM među djecom i mladima i to je bo super projekt.  Europski socijalni fond je bitan za financiranje aktivnosti za mlade. Osmislite programe za koje trebate podršku. Mi smo u pregovorima osigurali velika  EU sredstva- za takve programe, ali vi morate reći svojim predstavnicima što vas zanima. Vjerojatno vas više ne zanimaju radionice  okrugli stolovi. Morate nam reći koji je komunikacijski kanal vama najprivlačniji”, poručio je mladima.  
 
Potom je održana parlaonica s mladima o nizu tema vezanih za EU poput predstojećih izbora, značaja uključivanja mladih,  Europskog zelenog plana, klimatskih promijene, migracija i vizije Europske unije, a svaka je tema započinjala isječcima iz  SOTEU govora (State of the Union) predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.  
 
Marko Boko iz EU parlamenta u Hrvatskoj u kojem radi samo šestero ljudi koji je moderirao taj dio konferencije kazao kako im je bitna komunikacije s građanima i prenošenje njihovih stavova europskim parlamentarcima. Izbori su u lipnju 2023. i žele da na njih izađe što više građana pa tako i mladih.
Svi gimnazijalci su dignuli ruku da će izaći, ali samo je jedan od njih bio spreman reći što misli o tim izborima. 
„Ja mislim da to nije važno. To smatram irelevantnim jer je to samo privid demokracije, a o nama odlučuje netko treći ili oni koje izaberemo, nakon izbora,  promijene ploču”, kazao je . Marko Boko ih je uputio u to da je potrebno izaći na izbore i nedopustiti manjini glasača da odlučuju za sve. 
Najveća rasprava povela se oko teme vezane a migrante kako izbjeglice iz Ukrajine tako i migrante iz Afrike i Azije. Većina mladih smatra da je potrebno raditi na njihovom uključivanju u nove sredine. Na kraju su svi mladi sudionici izrekli svoja očekivanja o budućnosti Europske unije  koju većina podržava kao i snažnu Hrvatsku u njoj,a žele da bude gospodarski jaka, ujedinjena u različitostima, tolerantna i zelena.
 
U stanci između dva dijela Konferencije nastupio je Plesni studio Balance.
Iz kategorije: Vijesti