Datum objave: 25. Srpanj 2023

INICIJATIVA / Betinjanin Jakov Burtina Gašpar isto zaslužuje spomen ploču za spašavanje putnika s Titanika

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što smo nedavno objavili priču o hrabroj Pirovčanki  Antici  Olivari koja je, kao putnica na brodu Carpathia priskočila , zajedno  sa svima ostalima s tog broda u pomoć preživjelima s broda Titanik i nakon što joj je rodbina uz potporu Turističke zajednice Općine Pirovac  postavila spomen ploču na kuću u kojoj je živjela u Pirovcu javili su nam se neki Betinjani s pričom u svom mještaninu Jakovu Burtini Gašparu  koji je također sudjelovao u spašavanju o čemu smo već pisali na portalu Šibenik News. Smatraju da bi bilo lijepo i na njegovoj kući postaviti spomen ploču njemu u spomen i čast.

On je bio konobar na brodu Franz Joseph   koji je također  spašavao smrznute brodolomce  s "Titanika". Upravo je on, po svemu sudeći, bio onaj pomorac koji je  pružio ruku posljednjoj spašenoj putnici kako je i prikazano u filmu "Titanik" Jamesa Camerona, o čemu je Šibenik News već pisao. U filmu je prikazan kako i malom čamcu gmiže između smrznutih brodolomaca i traži preživjele. I pronašao je upravo mladu Engleskinju s čijom pričom upravo počinje film Jamesa Camerona, koja priča što joj se dogodilo tog 1912, o bogatom zaručniku i siromašnom voljenom mladiću. Mornar ju je spasio od sigurne smrti dok se njezin mladić utopio. 
Prije četrdesetak godina Burtina  je novinarima Pokusa  potvrdio da je brodolomcima s "Titanika" pružao "ruku spasa", a to je bezbroj puta ispričao i svojim mještanima. Jakov Burtina - Gašpar rodio se  zadnjeg dana 1887. godine. Kao mladić plovio je na nacionalnim i inozemnim brodovima kako bi prehranjivao obitelj, a u Betinu se vratio 1931. na očev poziv jer nije imao tko obrađivati zemlju. No, do kraja života je prepričavao kako je na brodu Franz Joseph spašavao brodolomce s "Titanika" te da je pružio ruku spasa lijepoj djevojci  koja je bila jako tužna jer se njezin mladić nije uspio spasiti. Očekivao je i da će se ta djevojka  ili netko drugi pojaviti u Betini i reći mu samo "hvala", ali to ipak nije doživio. Inače, vratio se  Betinu i napustio posao mornara jer nije imao tko obrađivati obiteljsku zemlju. Njegovim pričama o spašavanju preživjelih s Titanika , kaže njegova obitelj, nikada nije bilo kraja, s njima se budio i odlazio na počinak. 
U brodolomu Titanika" do tada najvećeg cruisera na svijetu, 14. travnja 1912. poginulo je 1523  putnika i članova posade,  a njih 700 je spašeno
Iz kategorije: Vijesti