Datum objave: 20. Lipanj 2023

AFERA VJETROELEKTRANE / Obrana Josipe Čuline ex Rimac tvrdi da je prisluškivanje sumnjivo i da ju je namamio agent provokator

Diana Ferić
Diana Ferić

Obrana bivše državne tajnice Josipe Čuline, koja se ranije prezivala Rimac, prozvala je USKOK zbog sumnjivog prisluškivanja. Tvrdi da je ono bilo masovno, ali i da se Rimac počelo tajno nadzirati pod krajnje neobičnim okolnostima.

Premda odvjetnica Lidija Horvat nije željela potvrditi je li riječ o prisluškivanju svojevremeno jedne od najbližih suradnica ministra obrane Marija Banožića iz vremena dok je bio ministar državne imovine, Telegram iz više izvora bliskih slučaju doznaje da se radi o toj ženi.

"Plodovi otrovne voćke"

Tajno praćenje Banožićeve prve suradnice i dvojice poduzetnika, zbog sumnji u korupciju, bilo je prekinuto nakon tri mjeseca, prema dostupnim dokumentima u posjedu USKOK-a.

Na nedavnoj sjednici optužnog vijeća, obrana je iznijela pitanja vezana uz ovaj slučaj - zašto su mjere prekinute, što je USKOK saznao prisluškujući Banožićevu suradnicu te što su čuli u njezinim razgovorima s poduzetnicima. Također, obrana želi saznati razloge odustanka od daljnjeg postupka.

Ako ne odgovori istražitelja budu nezadovoljavajući, obrana će smatrati da svi dokazi proizašli iz prvih tajnih mjera ne mogu biti prihvaćeni kao zakoniti. To bi se moglo okarakterizirati kao "plodovi otrovne voćke",  što je pravni termin za neprihvatljive dokaze prema zakonu.

Zašto su istražitelji usmjerili pažnju na Čulinu?

Jučer je nakon sjednice optužnog vijeća potvrđeno da su prvi sudski nalozi i prisluškivanje ministrove suradnice bili ključni za početak postupka protiv Josipe Čuline.

Prema izvorima Telegrama, Rimac je u razgovoru sa suradnicom ministra Banožića spomenula vjetropark Krš Pađene, što je privuklo pažnju istražitelja.

Prema informacijama koje je dobio Telegram, taj razgovor je bio okidač za traženje sudskog naloga za tajno prisluškivanje Josipe Rimac. Drugim riječima, nakon što su prvim sudskim nalozima USKOK tajno nadzirao Banožićevu suradnicu i još dvije osobe, počeli su sumnjati u zakonitost djelovanja Josipe Čuline, te su zatražili nove sudske naloge kako bi je nadzirali.

Potez "agenta provokatora"

S obzirom na to da još uvijek nema informacija o sadržaju prisluškivanog razgovora Banožićeve suradnice vezanog za vjetroelektranu Krš Pađene, Čulina i ostali optuženici traže od USKOK-a da im dostavi te podatke kako bi se moglo odlučiti o osnovanosti optužnice.

Obrana smatra da bi moglo biti riječ o namjernom potezu "agenta provokatora" ako je Banožićeva suradnica namamila Čulinu na razgovor o vjetroelektrani, što nije dopušteno prema hrvatskim propisima.

Obrana također postavlja pitanje je li moguće da istražitelji nisu nastavili postupak protiv ministrove suradnice kako bi je iskoristili kao izvor informacija o Čulini. Obrana tvrdi da ta pitanja moraju dobiti odgovore prije donošenja odluke o osnovanosti optužnice.

Na sudu je USKOK iznio svoje argument tvrdeći da su sve radnje provedene u skladu sa zakonom i da je riječ o očajničkim potezima u pokušaju osporavanja optužbi, piše Telegram.

Sredinom idućeg mjeseca sud će donijeti konačnu odluku i tada bi trebalo biti poznato što je istina.

FOTO: Screenshot

Iz kategorije: Vijesti