Datum objave: 19. Lipanj 2023

ŠTRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA / Službenici pravosudnih tijela u Šibeniku danas su s parolama šetali ispred zgrade Suda

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastavljen je danas štrajk službenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu i u Šibeniku, koji je počeo 5. lipnja. Štrajkaši su mirno prošetali ispred zgrade Suda s transparentima poput „Tko radi ne boji s egladi za nas ne važi”.

Nema ročišta, nema razvoda, rasprava o skrbništvu nad djecom, radnih sporova, nema vađenja izvadaka iz zemljišnih knjiga, ni predaje dokumenata u ZK odjelu, registacija tvrtki... Sve se odgađa do daljnjega. SDLSN od Vlade traži povećanje plaća i promjenu propisa, reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Spremačice na sudovima imaju oko 480 eura plaću, država im mora isplaćivati dodatak od 81 euro zato što su ispod minimalne plaće, zapisničari oko 700, upisničari 650, arhivari 630 eura, sudski savjetnici oko 900 eura - to su sve iznosi ispod prosječne plaće u Hrvatskoj. Povišicu od 400 eura smatraju minimumom.

Zahtjev sindikata o reguliranju pregovora jednako im je važan kao i povećanje plaća jer žele ostvariti reprezentativnost i time pravo na kolektivne pregovore za svoje članove u pravosuđu, ali i u drugim dijelovima državne službe u kojima imaju većinu članova i smatraju neopravdanim da im Vlada zbog nereprezentativnosti za cijelu državnu službu odriče pravo na štrajk. Priznaje ju u državnoj službi samo policijskim sindikatima jer je najviše zaposlenih u sustavu MUP-a i policiji.
Vlada tvrdi da SDLSN traži povećanje koeficijenta za službenike u pravosuđu, a da se o tome ne može pregovarati jer ih oni određuju uredbom i da nisu reprezentativni budući da je SDLSN izgubio dio članova koji je prešao u policijske sindikate koji su potpisali su kolektivni ugovor koji sve službenike i namještenike obavezuje na socijalni mir do kraja godine.
Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković, međutim, odbacuje taj Vladin argument. Naglašava da oni nisu tražili ništa drugačije nego što je Vlada do sada ugovarala s pojedinim sindikatima u štrajku, a to su bili i koeficijenti. U pregovorima s Ministarstvom istaknuli su da im nije bitno na koji način će se poboljšati socijalni položaj zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i pravosuđu, hoće li to biti koeficijent ili dodatak na plaću.

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: