Datum objave: 29. Travanj 2023

PRVI U HRVATSKOJ / Šibenska znanstvenica svjetskog glasa Irena Ateljević i visoko učilište Aspira organizirali konferenciju o regenerativnoj ekonomiji i razvoju

Diana Ferić
Diana Ferić
Pionirka u poticanju regenerativne ekonomije u Hrvatskoj, nove grane ekonomije kojom se nastoji osigurati daljnji napredak u gospodarstvu uvjetovan ostvarivanjem pozitivnih rezultata na ekološkoj i društvenoj razini, dr.sc. Irena Ateljević odnosno njezina udruga Terra Meera, registrirana u Bribirskim Mostinama i Visoka škola Aspira organizirali su u Splitu međunarodnu konferenciju pod nazivom “Regenerate Conference for changemakers ( Konferencija o regeneraciji za kreatore promjena)", kako bi nadahnuli , motivirali i umrežili različite dionike i utjecali na pokretanje takvih trajnih promjena u društvu o kojima ovisi budućnost i opstanak svih nas i planeta Zemlje. Smisao je u izgradnji novog sustava vrijednosti koji prioritizira opću dobrobit naspram profita, a odnosi se na sve djelatnosti od proizvodnje hrane, gastronomije, putovanja, turizam do, što je preduvjet svega, promjene pojedinca,a naglasak je na lokalizmu, na autohtonim vrijednostima i resursima. To je prvi put da se o toj temi u Hrvatskoj razgovara na takvoj službenoj, stručnboj i znanstvenoj razini.
Regenerativni razvoj je stepenica iznad održivog razvoja koji se do sada uvriježio, ali kao takav nije donio bitne promjene. On znači obnavljanje naših prirodnih resursa, koje smo uglavnom uništili, kaže dr.sc. Irene Ateljević.
“Naša vizija je da Hrvatska do 2040. postane potpuno regenerativno društvo. Sada vlada određena konfuzija s pojmovima održivi razvoj i regenerativno poslovanje koje je stepenica više i u svijetu je već saživjelo, ali u Hrvatskoj je to nešto novo. Regeneracija je potrebna na svim razinama u čemu je posebno značajno da se okrenemo lokalnoj zajednici i prirodi. Ova konferencija je multisektorska platforma za nadahnuće i povezivanje kreatora regenerativnih promjena kroz umrežavanje i međusobnu podršku”, dodala je. Napomenula je kako s prije 14 godina, nakon bogatog iskustva koje je stekla kao znanstvenica na Novom Zelandu, Nizozemskoj i cijelom svijetu vratila na svoju djedovinu i babovinu u Murter, želeći u praksi unijeti takve promjene u razvoj lokalne zajednice, ali tada ju nitko nije prihvatio ni razumio. Tek danas su shvatili koliko je to bilo bitno i što su propustili.
„Regenerativno poslovanje je jedna nova paradigma koja se pojavila kada je objavljen članak u New York Timesu, a vrlo je slično održivom poslovanju. Ovdje je cilj da svojim postupcima u poslovanju, kao i kroz vlastiti život, doprinosimo kvaliteti života i očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije. Cilj ove konferencije je da osvijestimo važnost edukacije o regenerativnom poslovanju”, kazao je dekan Aspire Alen Jerkunica.

Konferencija je okupila inspirativne edukatore, društvene i ekološke poduzetnike i aktiviste iz različitih dijelova svijeta – Indije, Portugala, Francuske, Velike Britanije i Hrvatske i svi su redom nadahnuli publiku svojim istupima koji su blii jednako intelektualni kao i emotivni i dolazili su iz srca i vlastitog iskustva. Nažalost, u publici je bio malo onih kojima je bila namijenjena, predstavnika institucija o kojih se očekuju takve promjene i vodstvo u njima, alki su zato došli studenti i neki digitalni nomadi koji su se zatekli u Splitu.

Tako je Indijka Nilima Bhat, Shakti leader i edukatorica govorila o tome kako moramo mijenjati najprije sebe kako bismo vodili regenerativno poslovanje podučivši nas da moramo regenerirati sebe kako bismo regenerirali planet te da moramo u svom životu i razvoju 51 posto vremena posvetiti sebi, a 49 posto zajednici i drugim ljudima. Govorila je o tomu da danas imamo krizu ekonomije i krizu vodstva te o potrebi da u upravljanju resursima bude prisutna ženska i muška energija, yin i yang.
Alexander Schieffer je govorio o važnosti integralnog obrazovanja za regenerativni razvoj čovjeka, lokalne zajednice Europe i cijelog planeta u čemu je bitno obrazovati mlade ljude za inovacije, za kreativne odgovore izazovima ,a ne ih puniti nepotrebnim znanjima u čemu su jednako bitne nove tehnologije kao i kultura i umjetnost. „Obrazovanje daje moć za promjene koje želimo”, kazao je dodavši da se renesansa u povijesti uvijek najprije javljala u umjetnosti i filozofiji.

Chef João Rodrigu iz Portugala predstavio je svoju platformu „Materia na kojoj je okupio sve lokalne podizvođače hrane kako bi ih se povezalo s chefovima koji žele u gastronomiji koristiti lokalne, ekološke proizvode ,a ne uvozne.

„Moj projekt zove se 'Materia', a riječ je o mapiranju ili evidenciji malih proizvođača u Portugalu. U današnje vrijeme bitno je naglasiti kako se razvijamo uz hranu, ali zapravo ne razmišljamo o tome što jedemo. Ponekad je bitno shvatiti što je iza svega ovoga i znati tko proizvodi hranu koju jedemo, a sve kako bismo u konačnici znali što jedemo. Trebamo sve više i više zdravih proizvoda, bez kemikalija”, kazao je.

Svoj doprinos raspravi o regenerativnom poslovanju dali su Patricia Dias, osnivačica 'The Art of Tasting Portugal', Ales Winkler, osnivač Kumapricka Goat Cheese Farm iz Slovenije,  Vicky Smith, osnivačica Earth-Changers.com iz Velike Britanije, Rocco Reukema, regenerativni urbanist i arhitekt koji je govori o tome kako ozeleniti urbane sredine i vratiti prirodu u njihpotom Ivana Fonović, direktorica Valfresco projecta Valmar i Celiane Camargo-Borges, stručnjakinja za društveni konstruktivizam. Kao primjeri dobre prakse nastupili su Denis Bogoević Marušić, nasljednik je male obiteljske vinarije Križ na Pelješcu i njegova supruga Maja, koji proizvode vrhunska vina biodinamičkim uzgojem, Robert Bralić, osnivač Ventula agencije te Sandra Babac, suvlasnica brenda Šinjorina smokva koja je prije 20 godina napustila posao novinarke i posvetila se proizvodnji džema od smokava na svojoj djedovini u zaleđu Zadra. Oni su pokazali da se regeneracija u proizvodnji hrane, turizmu i gastronoiji događa i u Hrvatskoj, ali u pojedinačnim slučajevima.
Na početku Konferencije prikazan je promidžbeni film o regeneraciji u kojem Jeff Bridges, kao i ostali sudionici poručuje - ti si ta regeneracija - što je i poruka ove konferencije koja bi trebala postati redovna i održavati se svake godine.
Konferencija je održana uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo turizma i sporta, UPUHH i Udruga hrvatskih putničkih agencija te HGK i Institut za društveno odgovorno poslovanja čiji su predstavnici u uvodnom dijelu pozdravili sudionike i ukazali na važnost regeneracije i regenerativnog poslovanja.
Iz kategorije: Vijesti