Datum objave: 22. Ožujak 2023

SUTRA SKUP BIVŠIH RADNICA REVIJE / Stečajni upravitelj Ivana Rude dobio oko 89 000 eura, a one i dalje potražuju svojih 1,29 milijuna eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Mirni skup bivših radnica nekad čuvene konfekcijske kuće „Revija" iz Šibenika bit će održan sutra, 23. ožujka u 11 h, ispred zgrade Trgovačkog suda u Šibeniku, najavili su iz Novog sindikata.

Stečaj tvrtke „Revija" ekspresno je zaključen  u jednu minutu, u rujnu 2020. gpodine, nakon skoro 20 godina i bio je najdulji stečaj u Hrvatskoj.

Ukupno 326 bivših radnica još potražuje 9,7 milijuna kuna za plaće i otpremnine, a prije nekoliko godina, nakon velikog prosvjednog skupa na šibenskoj rivi i pred zgradom bivše uprave, isplaćeno im je 3,3 milijuna kuna. Bivšim radnicama sud je priznao sveukupno 13 milijuna kuna na temelju plaća i otpremnina.

Kompletnu imovinu „Revije" – pogon i upravnu zgradu u Bilicama s nekretninama i pokretninama preuzela je država, tj. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a na temelju 65 milijuna kuna tražbina, i fiducijarne uknjižbe.

Činjenica je da tijekom stečajnog postupka nisu prihvaćene kvalitetne ponude, i to bez odgovarajućeg objašnjenja, za kupnju te tvrtke od strane čakovečkog „Betexa", šibenskog „Intera", „Djela" iz Unešića, Ross Šport i još neki drugi, iako su htjeli preuzeti tvrtku i sve radnike, pokrenuti i nastaviti proizvodnju konfekcijske odjeće, investirati u istu te isplatiti sva zaostala potraživanja.Zato je stečajni upravitelj Ivan Rude, nakon završetka stečaja, dobio nagradu od suda u iznosu od 630 tisuća kuna bruto za 20 godina vođenja stečaja, odnosno dobio je nagradu za „nikakav rezultat" i likvidaciju tvrtke”, ističu u Novom sindikatu.

Nakon završetka stečajnog postupka nije prestala bitka za radnička prava bivših radnica „Revije". Obratile su se resornom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvu financija sa zahtjevom da im se isplati preostalih 9,7 milijuna kuna, ali bez adekvatnog odgovora od nadležnih ministarstava.

Evidentno je da je država na neki način odgovorna za ovako katastrofalno vođen stečajni postupak i da bi bilo opravdano, utemeljeno, moralno i pošteno da RH isplati bivše radnice s preostalih 9,7 milijuna kuna s osnova plaća i otpremnina, to je najmanje što bi država Hrvatska morala za njih napraviti.

Valja apostrofirati da su bivše radnice radile i pod granatama za vrijeme agresije na RH, šile odjeću za hrvatsku vojsku i dr., i zaista su više nego zaslužile da im se isplati preostali dio priznatih potraživanja. One traže sastanak s novim resornim ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Brankom Bačićem, u svezi isplate svojih potraživanja.

Bivše radnice šibenske „Revije" nikad neće odustati od svojih potraživanja i spremne su i nadalje beskompromisno poduzimati sve odgovarajuće radnje i aktivnosti da ostvare svoja prava na isplatu preostalog dijela priznatih potraživanja s osnova plaća i otpremnina.

Bivše radnice šibenske „Revije" zapravo su žrtve vođenog stečajnog postupka u kojem su ostale bez radnih mjesta i bez većeg dijela svojih priznatih potraživanja.Njihov slučaj je eklatantan paradigmatski primjer načina kako su stečajevi vođeni u Hrvatskoj po tadašnjem stečajnom zakonu. Stoga valja učiniti sve sukladno zakonu i objektivnim mogućnostima da ostvare svoja prava temeljem priznatih potraživanja”, napominju u ovom sindikatu.

FOTO: Arhiva

Iz kategorije: Vijesti