Datum objave: 13. Veljača 2023

MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE / Katedrala i zgrada šibenskog kazališta u ljubičastoj boji radi skidanja stigme s oboljelih od epilepsije

Diana Ferić
Diana Ferić

Zgrada HNK u Šibeniku i šibenska katedrala večeras su osvjetljeni ljubičastom bojom čime je i grad Šibenik pružio podršku Hrvatskoj udruzi za epilepsiju, koja sudjeluje u međunarodnom projektu Ljubičasta svjetlai obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije.

Epilepsija je poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu.

Ljudi koji boluju od te bolesti često su stigmatizirani, a to ne bi smjelo biti tako.Stigma je isključivo odraz predrasuda i krivog shvaćanja ove bolesti u društvu. Hrvatska udruga za epilepsiju svojim članovima, osobama koje boluju od epilepsije i članovima njihovih obitelji brojnim aktivnostima daje priliku i mogućnost da na pravi način iskoriste sve svoje potencijale i znanje kroz društveni angažman, kreativnost i kompetenciju. Smisao ove akcije upravo je podizanje svijesti kod građana o toj bolesti i skidanju stigme. Često uz te poremečaje idu i neke zabrane poput zabrane vožnje automobila ili obavljanja nekih poslova pa se od na sliječnika traži da prijavimo sve naše pacijente koji uzimaju bilo koje antiepileptičke lijekove što nije u redu. Time se narušava odnos povjerenja između liječnika i pacijenta. Ja to ne bi nikad napravila”, kazala je novinarima večeras dr.sc. Anka Aleksić, šefica odjela neurologije šibenske bolnice koja je sa svojim kolegama liječnicima Ankicom Skorić, Sandrom Celić i Alenom Gulinom i glavnom sestrom Anom Džepinom bila ispred šibenske katedrale. Po njezinim riječima, u Šibensko – kninskoj županiji, nažalost, nema registra oboljelih od epilepsije, ali procjenjuje se da ih imao oko 500.

Iz kategorije: Vijesti