Datum objave: 10. Prosinac 2022

Branitelji iz Velike Gorice, Kravarskog i Vukomeričke Gorice pripadnici 1. brigade HV-a "Tigrovi", 2. brigade HV-a "Gromovi" 153. brigade HV-a i postrojbi MUP-a, posjetili šibenske branitelje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Braniteljice i branitelji iz Velike Gorice i Kravarskog pripadnici 1. brigade HV-a "Tigrovi", 2. brigade HV-a "Gromovi" 153. velikogoričke brigade i postrojbi MUP-a", članovi  Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Velike Gorice, Općine Kravarsko i  Vukomeričke Gorice,  posjetili su danas Vodice, Šibenik, Skradin i Veliku Glavu kako bi upoznali mjesta i aktere rujanske bitke za Šibenik u Domovinskom ratu 1991. godine. Braniteljice i branitelji iz Velike Gorice i Kravarskog pripadnici 1. brigade HV-a "Tigrovi", 2. brigade HV-a "Gromovi" 153. velikogoričke brigade i postrojbi MUP-a", članovi  Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Velike Gorice, Općine Kravarsko i  Vukomeričke Gorice,  posjetili su danas Vodice, Šibenik, Skradin i Veliku Glavu kako bi upoznali mjesta i aktere rujanske bitke za Šibenik u Domovinskom ratu 1991. godine.

U ime Grada Šibenika goste je pozdravio Paško Rakić, a domaćini braniteljicama i braniteljima iz Velike Gorice, Kravarskog i Vukomerečke Gorice bili su Udruga 1. A satnije 113. brigade, Udruga spcijalne policije "Jastrebovi", pripadnici Skradinske satnije, Udruga "Ruža hrvatska Žirje" i šibenski Veteranski centar gdje je za njih organiziran objed. Tijekom boravka na šibenskom području braniteljice i branitelji Grada Velike Gorice, Općine Kravarsko i  Vukomeričke Gorice, branitelji Zagreba i  sudionici teških bitaka u obrani središnje Hrvatske, a potom i bitaka na svim ključnim bojišnicama Domovinskog rata, posjetili su Šibenski most, ključna mjesta na vodičkoj bojišnici, Skradin, skradinsko zaleđe, nekadašnju prvu crtu bojišnice u Velikoj Glavi i spomen zbirku Domovinskog rata u nastajanju.

Kako su obranjeni Šibenik i Vodice, o ulozi 1. hrvatske otočne topničke bitnice Žirje, bitci za Šibenski most i važnosti obrane skradinskog zaleđa, govorili su im Goran Grguričin, pomoćnik ratnog načelnika Policijske uprave Šibenik, Ante Buha, zapovjednik obrane zapadnog dijela tadašnje Općine Šibenik, Davor Čogelja  ratni djelatnik Policijske uprave Šibenik za operativne poslove i pričuvnu policiju, pripadnici specijalne policije "Jastrebovi" Boris Ercegović, Josip Spaić, Ivo Plenča i Martinović te jedan od zapovjednika Skradinske satnije HV-a Ivica Skorić i Željko Šižgorić, predsjednik Udruge "Ruža hrvatska Žirje".

Braniteljice i branitelji iz Velike Gorice, Kravarskog i  Vukomeričke Gorice, položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježja Marinka Karduma na Šibenskom motu i poginulim braniteljima i cilima u Bićinama.   

Iz kategorije: Vijesti