Datum objave: 02. Prosinac 2022

MALA MATURA / Hrvatska je uvela nacionalni ispit znanja za učenike osnovnih škola. Poduka za „malu maturu” koštat će roditelje od 300 do 3000 kuna.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska je, nakon državne mature u srednje škole, uvela u osnovne škole nacionalni ispiti koji će polagati svi učenici osmih, te četvrtih i petit razreda. Nacionalni ispiti u osnovnim školama neće se ocjenjivati, a rezultati, prema službenim najavama, neće biti kriterij za upis u srednje škole. Međutim, kako će učenicima postignuti bodovi biti uz ostale ocjene i bilješke evidentirani u imeniku, razvidno je da će imati utjecaja i na zaključivanje ocjena na više ili na niže i na upis u srednju školu što su neke škole već otvoreno najavile. Iako će se nacionalni ispit iz hrvatskog jezika, matematike, engleskog jezika, biologije, fizike, zemljopisa, kemije i povijesti u osnovnim školama polagati u drugoj polovici ožujka 2023. godine, već je otvoreno tržište privatne poduke i pripreme učenika za njega. Cijene se kreću od 300 za 20 školskih sati do 3000 kuna za 90 sati poduke i pripreme iz 8 predmeta, a interes je vrlo velik. 

Nacionalni ispiti su standardizirani vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa. Temeljnim se znanjima i kompetencijama smatraju materinski jezik ili jezik na kojemu se učenici školuju te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada i za suočavanje sa suvremenim gospodarskim izazovima. Nacionalnim ispitima gotovo svi obrazovni sustavi na nacionalnoj razini sustavno prate postignuća u ključnim navedenim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama, od razine škola do razine obrazovne politike, poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu na zadovoljavajućoj razini u skladu s mogućnostima svakoga učenika.

Iz kategorije: Vijesti