Datum objave: 25. Listopad 2022

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU PIŠE BURIĆU/ Ako niste osigurali mjesto za svu djecu u Gradskim vrtićima morate izjednačiti subvencije onima u privatnim i vjerskim

Diana Ferić
Diana Ferić

Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, zsa razliku od šibenskog gradonačelnika Željka Burića ozbiljno je shvatila pritužbe roditelja djece koja u Šibeniku pohađaju privatne i vjerske vrtiće i njihov zahtjev da se suvbencije za njihov boravak u vrtićima iz gradskog proračuna ozjednače s onima u Gradskom vrtićima. U cijelosti donosimo njezino mišljenje:

Pravobraniteljica za djecu svakodnevno zaprima telefonske i pisane upite i primjedbe velikog broja roditelja i vlasnika vrtića vezano za zaštitu prava i dobrobiti djece, korisnika dječjih vrtića. Među ostalim zaprimili smo podnesak roditelja čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće u gradu Šibeniku s pritužbom na diskriminaciju i nejednaki položaj djece koja polaze privatne i vjerske vrtiće u odnosu na djecu polaznike gradskih vrtića od strane osnivača. Svjesni smo samostalnosti u odlučivanju jedinica lokalne samouprave u pogledu ulaganja i financiranja predškolskog odgoja i obrazovanja te velikog broja izazova, obveza i odgovornosti s kojima se suočavaju, među ostalim i u zaštiti dječjih prava. No, roditelji nam ukazuju na različitu i moguću diskriminatornu praksu sufinanciranja odnosno subvencioniranja vrtića od strane Grada. Privatni i vjerski vrtići pomažu roditeljima u ostvarivanju prava njihove djece na predškolski odgoj i obrazovanje budući kapacitet gradskih vrtića ne zadovoljava objektivne potrebe građana ali uz posljedično nejednake financijske uvjete za roditelje. Roditelji za ove vrtiće nerijetko izdvajaju gotovo dupli mjesečni iznos od roditelja čija djeca pohađaju gradske vrtiće kako bi svojoj djeci osigurali pravo na predškolski odgoj, te su dodatno izloženi bitno nepovoljnijem tretmanu u odnosu na roditelje čija su djeca upisana u gradske vrtiće čije poslovanje u cijelosti financira grad. Nedopustivo je da djeca i roditelji budu u nepovoljnijem položaju zato što jedinica lokalne samouprave nije u stanju osigurati mjesto za upis njihove djece u vrtić kojem su osnivači. 

Predškolski odgoj je javna potreba, odnosno usluga koja bi trebala biti pod jednakim uvjetima dostupna svim građanima jedinice lokalne samouprave, a koju bi ista morala osigurati. Uvažavajući samostalnost i neovisnost odlučivanja jedinice lokalne samouprave u pogledu načina i uvjeta sufinanciranja programa dječjih vrtića, potaknuti sadržajem prijava smatramo potrebnim skrenuti pozornost na situaciju u kojoj su nažalost mnogi roditelji/skrbnici ostali bez posla ili su im prihodi bitno smanjeni zbog pandemije.

Republika Hrvatska kao stranka Konvencije dužna je, prema članku 18. Konvencije na svim razinama, pružiti odgovarajuću pomoć roditeljima i skrbnicima djece u ispunjavanju njihovih odgovornosti prema djetetu i osigurati razvoj ustanova, olakšica i službi za skrb o djeci. Ova odredba naglašava važnost uspostavljanja balansa u odnosu roditeljske odgovornosti i odgovornosti društva, kao i važnost potpore roditeljima u ostvarivanju njihovih roditeljskih obveza i odgovornosti. 

Stoga Temeljem Zakona o pravobranitelju za djecu molimo da u okviru vaših ovlasti ujednačite praksu i iznađete način za jednako subvencioniranje cijene iznosa vrtića za svu djecu jednako, neovisno jeli osnivač vrtića privatna ili vjerska osoba ili jedinica lokalne samouprave budući niste osigurali mogućnost upisa sve djece u gradske vrtiće, a kako ovakva neujednačena praksa ne bi dovela do nejednakog položaja djece i uskraćivanja njihovog prava na predškolski odgoj i obrazovanje pod jednakim uvjetima.

Iz kategorije: Vijesti