Datum objave: 06. Kolovoz 2022

Šibenik obilježio 30. obljetnicu srebrne medalje reprezentacije Hrvatske na OI u Barceloni 1992. Dan kada je Dražen rasturio američki NBA Dream Team.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik je danas obilježio 30. obljetnicu srebrne medalje košarkaške reprezentacije Hrvatske osvojene na Olimpijadi u Barceloni, u sred pakla velikosrpske agresije na Hrvatsku 1992. godine. Hrvatska je u polufinalnu pobijedila moćnu reprezentaciju ZND-a, upravo raspadnutog Sovjetskog Saveza sa 75-74, a u finalu se sastala s američkim Dream Teamom, najačim sastavom koji je SAD ikada poslao na Olimpijske igre. Hrvatska je u finalu izgubila od SAD-a, ali je igrala fantastično, a Dražen Petrović je u jednom dijelu utakmice doslovno rasturio američke košarkaške „svemirce”. Utakmica je imala fantastičan medijski odjek i donijela je nemjerljiv učinak za međunarodnu afirmaciju tek stvorene Republike Hrvatske koja se u tim trenucima borila za slobodu u nametnutom krvavom ratu.

Šibenik je na taj povijesno najznačajniji uspjeha hrvatskog sporta svih vremena obilježio kod spomenika kapetan prve košarkaške olimpijske reprezentacije Hrvatske Dražena Petrovića. Tom prigodom na spomenik Draženu Petroviću kao najveći znak priznanja stavljena je kapetanska vrpca.
Istu takvu vrpcu dobit će i kapetan pobjedničke momčadi prigodnog turnira 3 na 3 polaznika Košarkaške škole Dražen Petrović i Škole košarke Anđa Jelavić.

Uz predstavnike domaćina i HOO-a, na obilježavanju se očekuje i nazočnost članova „hrvatskog Dream Teama“ iz 1992. godine.
Najavlji i željno očekivani reprezentativci Hrvatske koju su se s Draženom na čelu u finalu Olimpijade u Barceloni 1992. godine borili s američkim Dream Teamom i usprkos porazu ostvarili za Hrvatsku neprocjenjivo vrijednu i važnu ne samo sportsku pobjedu,. Na žalost nisu došli na svečanost.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti