Datum objave: 14. Travanj 2022

NOVO LICE ŠIBENIKA / Završen program „Novo lice Šibenika – obnova fasada i krovišta“. Obnovljeno je pet objekata u kojima živi 36 ljudi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rezultati završenog programa „Novo lice Šibenika – obnova fasada i krovišta“, koji je Grad Šibenik sufinancirao s 780 557,98 kuna, predstavljen je danas na Trgu Medulić. Subvencionirana je obnova fasada i krovišta na pet objekata u staroj gradskoj jezgri, do 50 posto vrijednosti investicije, odnosno do maksimalnog iznosa od 200 000 kuna po pojedinom objektu.
-Ovo je završetak jednog od projekata koji pridonose onome čemu vječno težimo, a to je da zadržimo populaciju u staroj gradskoj jezgri te da im omogućimo pristojno stanovanje. Inače, ukupna suma potrošenog novca kroz različite projekte u staroj gradskoj jezgri premašuje 5,5 milijuna kuna jer nam je želja da je oživimo s intencijom da svaki kantun i ulica budu infrastrukturno i komunalno opremljeni, - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura istaknuo je kako je Grad u sklopu projekta „Novo lice Šibenika“ već sufinancirao energetsku učinkovitost te ugradnju prozora i vrata u staroj gradskoj jezgri.
-Obnovu fasada i krovišta smo najizdašnije sufinancirali, a način bodovanja su na jednoj konferenciji u Splitu proglasili najuspješnijim modelom te su ga i sami preuzeli. U ovom projektu subvenciju nisu mogli dobiti iznajmljivači apartmana i vikendaši nego samo stalni stanovnici. Bodovali smo koliko osoba živi u staroj gradskoj jezgri, koliko godina ima prebivalište u objektu, po jedan bod za godinu, i dodatnih 10 bodova je bilo ako je objekt zaštićen kao kulturno dobro, -objasnio je Mišura kazavši kako će projekt „Novo lice Šibenika“ biti nastavljen i sljedeće godine, a u njemu će se kombinirati svi dosadašnji pozivi: obnova fasada, prozora, vrata i krovišta.
Voditelj projekta Domagoj Vranjić, viši stručni suradnik u UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dodao je kako se na program prijavilo 12 kandidata, ali s obzirom na financijsku konstrukciju, Grad je mogao subvencionirati samo pet korisnika.
-Projekt je trajao 12 mjeseci, a ugovori su potpisani 10. ožujka prošle godine. Ukupno je obnovljeno pet objekata u kojima stalno boravi 36 stanovnika stare gradske jezgre. Osim poteškoća u staroj gradskoj jezgri za dovođenje građevinskih tvrtki, još nam je dodatno stvarala problem i pandemija virusa covid-19, stoga su se tvrtke otežano javljale na natječaj, -naglasio je Vranjić.
Svoja iskustva s programom objasnili su i stanovnici stare gradske jezgre Darko Gulin i Ivo Mikuličin koji su dobili sredstva od Grada. Iskustva su bila pozitivnog karaktera te su obojica pozvali Grad Šibenik da i dalje ulaže u gradsku jezgru budući da je u tom dijelu grada život skuplji nego u ostalim dijelovima Šibenika.
Obnovom fasada i krovišta doprinijelo se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim pozitivnog mišljenja, kroz program obnove fasade i krovišta, doprinijelo se ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovalo na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri.

Iz kategorije: Vijesti