Datum objave: 10. Ožujak 2022

AKTUALAC NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA / O ratu u Ukrajini, Batiželama, atomskih skloništima, ali i problemima Jadrije i nekih šibenskih ulica

Diana Ferić
Diana Ferić

Rat u Ukrajini i dolazak izbjeglica teme su koje nisu mimoišle ni Aktualni sat na jutrošnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika, Pitanja u vezi s tim postavili su oporbeni vijećnici Rikard Marenzi I Tonči Restović. Vijećnici vladajućeg HDZ -a uglavnom su postavljali pitanja o brojnim projektima koji se provode dajući čelnim ljudima Grada priliku da u javnosti još jednom od njima progovore. Tako se, uz ostalo, doznalo da će tvrđava svetog Ivana biti svečano otvorena 4. lipnja I da će u ovogodišnjoj turističkoj sezoni biti u funkciji.



Rikard Marenzi s NL Stipe Patrina upitao je čelne ljude Grada što je sa zbrinjavanjem izbjeglica u Šibeniku, jesu li upoznati s problemima gospodarstvenika koji su poslovali s Ukrajinom i Rusijom, a zanimalo je i što misle o velikoj investiciji u Iskra brodogradilištu Šibenik koje u Ukrajini grade veliki dok.
“Zanima me uklapa li se ta investicija u vizuru Šibenika i tog dijela prostora. Koliko je kompatibilna s razvojem nautičkog turizma na istom prostoru. Hoće li netko tu trebati popustiti”, upitao je Marenzi
Gradonačelnik Željko Burić mu je odgovorio da se Grad Šibenik uključio u zbrinjavanje izbjeglica, a da nije čuo da je ikome problem gradnja novog doka u Iskra brodogradilištu.

“Imao sam nekoliko sastanak s predstavnicima D resorta i nitko nije doveo u pitanje tu investiciju niti ikakav problem s njom, a razgovarao sam i s Rokom Vuletićem, članom Uprave Iskra brodogradilišta.
Postavio je sljedeća pitanja: “Ja sam na prvoj sjednici predložio gradonačelniku da se transparentno biraju direktori gradskih tvrtki i gradskih ustanova. Gradonačelnik je prihvatio da dokumentaciju koja stigne na natječaje za čelnike gradskih firmu dokumentaciju dostave gradskim vijećnicima da možemo vidjeti na temelju čega je neki kandidat izabran. Do danas, gradonačelniče, to niste napravili. Posljednji primjer je izbor Jakova Terzanovića ponovno za direktora Poda. Znamo da su sva tri kandidata članovi HDZ -a, ali volio bih znati zašto je izabran baš Terzanović. Molim vas gradonačelniče dostavljate nam tu dokumentaciju. Demokracija je na klizavom terenu i moramo se za nju boriti”, upozorio je Restović.

“Zakon o sukobu interesa je izmijenjen i ne postoji više obveza da se s kandidatima ide na Gradsko vijeće, vjerojatno da se pojednostavi procedura. Recimo, Vodovod ima 17 suvlasnika pa bi onda svakoj jedinici lokalne samouprave to morali slati”, odgovorio je je tajnik Grada Ante Galić, a gradonačelnik Burić ke kazao kako da nema s tim problema, ali da “nije dobro dijeliti nečije životopise da to nije u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.
Tonči Restović je na to odgovorio da su i danas dobili dva životopisa na klupe pa u čemu je onda problem. Imao je još dva pitanja.

“U gospodarskoj zoni Podi ima pedesetak gospodarskih subjekata. Jesu li svi ispoštovali stavke ugovora koji su potpisali s Gradom Šibenikom, u prvom redu o zapošljavanju. Ovo vam je treći mandat i tužno zvuči da Grad nema niti jedan objekt za zbrinjavanje izbjeglica, danas Ukrajinaca, sutra nekog drugog. Ne znam je li to istina i kako je to moguće?Ako je istina to je sramotno”.
Odgovor o Podima dobit će pisanim putem , a u vezi s primjedbom na nedostatak objekata za smještaj izbjeglica zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta je odgovorio se Grad ne bavi turizmom i nema svojih smještajnih kapaciteta. “Imamo samo jedan objekt koji smo dali za smještaj studenata I ne vidim što je tu sporno”, rekao je.

Hrvoj Dunkića (HDZ) zanimalo je kako se provodi projekt nabave niskopodnih autobusa kada će početi prometovati u javnom gradskom prijevozu.
Na pitanje o autobusima odgovorio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta kazavši da je posjetio tvornicu MAN u Poljskoj u kojoj se proizvode, da odlično izgledaju te da će na šibenskim ulicama početi voziti u rujnu ove godine. “To je jedna vrsta komunalne usluge i drago mi je što će je obavljati gradska tvrtka, nadam se kvalitetnije nego što to radi Autotransport. Projektiramo prometni centar na Podima koji će biti logistički centar. Imat će i punionice za te autobuse”, istaknuo je Mileta.


Vijećnicu HDZ -a Branku Badžim zanimalo je što je sa Centrom za mlade.” . "U fazi smo ishodovanja lokacijske dozvole. U njegovom sklopu bit će mala koncertna dvorana za nastupe suvremenim grupa. Bit će I sportskih sadržaja poput stijene za penjanje. U njemu će naći mjesto I civilne udruge koje sada djeluju u Narančastoj zgradi, ali za sada ne možemo kazati kada će taj centar biti otvoren”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Mileta.

Pitanje Ivana Slavice, vijećnika Nove ljevice je glasilo:“Šibensku javnost zanima u kakvom su stanju nuklearna skloništa i u kakvom su stanju. Može li civilna zaštita zaštiti građane .Peče li vas savjest, gradonačelniče zbog toga što se  rekli da je bila uspješna privatizacija HNK u Šibenik, a iz mjeseca u mjesec nižu s afere, a ni rezultati im nisu dobri".
Gradonačelnik Burić mu je odgovorio:"Premladi ste. Doba revolucije je završeno i napadački način vam nije potreban. Brkate što je privatizacija, što je vlasnik I što su njegove obveze i ovlasti. Grad Šibenik se ne petlja u vlasničku strukturu tog kluba. Činjenica je da je on u Prvoj ligi i da je financijski stabilan. Kada su ga vodili veliki domoljubi i zaljubljenici pao je u treću ligu,a nisu se iskazali ni kada su imali mogućnost upisati dionice. Dok vlasnik ispunjava obveze preuzete Ugovorom mi nemamo što tražiti na Šubićevcu”, kategoričan je bio Burić.
Slavica nije bio zadovoljan odgovorom o nuklearnim skloništima jer Gradonačelnik nije ništa rekao o tome koliko ih imao I u kakvom su stanju pa će dodatni odgovor dobiti pisanim putem.

Ivan Rajić(SDP) je ponovno pitao o tome kada će se urediti parkirna mjesta na Vidicima i zaštititi pješaka. Gradonačelnik mu je odgovorio da je u pravu, ali da su tek nedavno riješili imovinsko pravne odnose za nekoliko četvornih metara i da projekt uređenje tri trake na Vidicima ide dalje. Po tko zna koji put obrušio se na građane koji se parkiraju po nogostupima i na mjestima koja nisu uređena kao parkirališta samo kako ne bi ništa platili.
Radi se novo rješenje i za prometnicu od magistrale prema Raslini i Zatonu, a kada se osnuje gradska tvrtka za javni prijevoz ispravit će se sramotna činjenica da stanovnici tih prigradskih mjesta nemaju subotom i nedjeljom autobusne veze sa Šibenikom, odgovorio je Gradonačelnik na Rajićevo pitanje o tom problemu.
Rikard Marenzi s eosvrnu na slučaj Luguša: “Ne molim nego zahtjevam odgovor na pitanje kako je moglo doći do toga da Ministarstvo obrane privatniku proda česticu na brdu Luguša, a da Grad ništa o tome ne zna i zašto nije najprije ponuđeno Gradu. Kakvi su to truli odnosi u ovoj državi kada se dopušta takva privatizacija zaštićenog prostora. Na toj lokaciji Luguša viđen je bager koji je srušio tamošnji objekat. Dužni ste ispitati tko je i što napravio iako sumnjam da se netko tko kupuje teren nije informirao u gradskoj upravi. Na žalost ovo nije presedan. Ovakve se stvari događaju. Ne mislim da ste vi tu krivi, ali zahtjevam zaštitu od takvih stvari”, kazao je Marenzi.
Danijel Mileta je odgovorio kako se informirao o tom slučaju. “Država je na ponudila tu parcelu na javnom natječaju. Nas nisu pitali, ali vjerojatno je mi ne bismo kupili. Mislim da se ispituje i je li intervencija u prostoru bila zakonita i to je to. Ne znam što tu očekujete da gradska vlast tu napravi”, istaknuo je.
Ivana Vudrag (HDZ) pitala je što gradska vlast poduzima kako bi se ispunila potreba roditelja za produženim boravkom djece u osnovnim školama te u kojoj je fazi obnova tvrđave svetog Ivana.
Mirjana Žurić je odgovorila da je produženi boravak osiguran u sedam od devet gradskih škola. “Imamo ispunjene financijske i kadrovske uvjete I za ostale dvije škole , ali smo limitirani prostorima u tim školama koje su projektirane za dvosmjenski rad pa to ne možemo ostvariti i Vrpolju i OŠ Brodarica”,
Ciljani datum otvaranja tvrđave svetog Ivana je 4. lipnja i bit će u funkciji ovog ljeta, najavio je gradonačelnik Burić u odgovoru na pitanje vijećnice Vudrag.

Projekt Batižele ide zadovoljavajućim tempom, istina sporije nego što bismo željeli. Projekt koji smo usvojili u prošlog sazivu Gradskog vijeća ostaje i dalje kao suradnja sa Svjetskom bankom. Cilj je ove godine raspisati obvezujući natječaj za investitora,a vjerojatno i potpisivanje ugovora. Interes investitora je izvan svih očekivanja”, kazao je Burić.

Branko Kronja s NL Stipe Petrina i ovog puta se zadržao na problemu parkirališta: ”Zašto se mi ne pripremamo za prihvaćanje turista. Parkiralište na području Batižela se slabo koristi. Nije uređen niti tehnički opremljen,a tu bismo morali usmjeravati sve one koji dolaze privatnim automobilima, kamperima i autobusima. Kome je to dano na korištenje i po kojim uvjetima”, pitao je.
Gradonačelnik Burić je odgovorio: “ To parkiralište je i do sada bilo dobro iskorišteno i tako će biti i ove sezone, ali nekakva velika ulaganja ne dolaze u obzir jer je to tuđa imovina. Radimo na osiguranje dodatnih parkirališta. Pitanje je trenutka kada će se zatvoriti parkiralište u Dragi kako bi se izgradile garaže”, kazao je.

Mario Kovač (Domovinski pokret) ukazao je na probleme pada životnog standarda i kupovne moći grašana. “Gledamo kako se svijet raspada pred našim očima. Ruska agresija dovela je do velikom skoka cijena goriva pa tako i živežnih namirnica. To će rezultirati velikim padom kupovne moći građana i velike teškoće u poslovanju poduzetnika. Poslao sam prijedlog da se ukine prirez u Gradu Šibeniku jer bismo tako 9,4 milijuna kuna bismo oslobodili poduzetnicima, očuvanju radnih mjesta. Zanima me kako gradska vlast namjerava pomoći građanima i poduzetnicima”, istaknuo je Kovač.
Ukazao je i na problem građana koji zimi žive na Jadriji.

“ Što je sa staračkim domaćinstvima na Jadriji – nemaju dućan, nemaju autobusne veze sa Šibenikom. Njihova je molba da im se omogući dva puta tjedno da autobusom mogu doći u Šibenik u kupovinu, kod liječnika”, apelirao je Kovač.
“Nije mi strano razmišljanje o ukidanju prireza, ali to treba dobro pripremiti. Prihvaćam i prijedlog za Jadriju, ali mislim da će to teško biti riješiti s Autotransportom. Pokušat ćemo s nekim kombijem, u suradnji s gradskom četvrti Jadrija. Briga Jadriji nije stala. Prvi ide projekt ploče – uređenje obale od kabina do Kose, potom uređenje plaže ispred kabina, a nažalost, zadnje ćemo rješavati obnovu kabina njihovu upotrebu je rto je složeno pitanje”, kazao je Burić.

Iz kategorije: Vijesti