Datum objave: 27. Siječanj 2022

DOŠAO RED I NA NJIH / Izgradnja ribarske luke nije jedina dobra vijest za šibenske ribare otriva nam Ante Skelin

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijest da su se Šibensko – kninska županija i Grad Šibenik složili da se odmah počne pripremati dokumentacija za izgradnju ribarske luke u uvali svetog Petra i da su u to uključili svoje stručne službe privukla je veliku pozornost ne samo ribara nego i ostalih stanovnika Šibensko - kninske županije od ugostitelja koji su zainteresirani za sigurnu opskrbu ribom do građana koji su samo konzumenti ribe i plodova mora jer su svi svjesni koliko je to značajno za razvoj ribarstva i opstanak te djelatnosti. Ribarska luka ne znači samo vezove za ribarske brodove nego i cijelu infrastrukturu koja im je nužna od opskrbe ledom do skladišta. U Šibeniku se već više od 20 godina govori o potrebi uređenja takve luke, ali bilo je i dosta bl otpora ignoriranja i zanemarivanja takvih planova tako da je do sada ostalo sve na lijepim željama. Najnovija i najpotpunija inicijativa stigla je od šibensko – kninske podžupanice Iris Ukić Kotarac i Ante Skelina, profesionalnog ribara i predsjednika Sekcija ribara pri Županijskoj obrtničkoj komori koji joj je od početka, još u predizbornoj kampanji, pružio punu potporu. Otkako je formirana nova županijska vlast održana su s tim u vezi dva sastanka, a na posljednjem, koji je organiziran ovog tjedna u zgradi Županije, u prisutnosti župana dr.sc. Marka Jelića njegove zamjenice, predstavnika Grada Šibenika, stručnih službi i Županijske lučke uprave dogovoreni se u konkretni zadatci. Ante Skelin koji takvu akciju očekuje, kako kaže, već trideset i više godina, koliko se bavi ribarstvom, zadovoljan je.

- Mislim da je takav pomak u odnosu na trideset godina nečinjenja vrlo bitan i obećavajući. Sviđalo se to nekom ili ne, ali moram istaknuti angažman podžupanice Ukić Kotarac koja u to ulaže zadnje atome snage. Dogovoreno je da se uz prijedloge nas ribara, koji ćemo koristiti tu luku, izradi idejni projekt na temelju kojeg će gradski i županijski urbanisti pripremiti izmjene prostornih planova. Nije, istina, dogovoreno tko će biti nositelj izrade tog idejnog projekta. Mislim da bi to najbolje bilo povjeriti Županijskoj lučkoj upravi. Nakon toga bi trebalo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i natjecati se za novac iz Europskih fondova kojeg ima napretek, ističe Skelin.
Na tu bi luku bilo orijentirano
velik broj profesionalnih ribara. Službeno je u Šibeniku čak 105 osoba, obrta poduzeća koj koji su registrirani za ribarsku djelatnos. Možda bi se pojavili i neki novi mladi ribari jer je sada na šibenskom području samo jedna ribar mlađi od trideset godina. Sada ribari drže svoje brodove gdje stignu pa tako poznati šibenski školjkar i ribar Prelević, predsjednik Ceha ribara morao za vezom posegnuti u ne baš bliskom Murteru.

Nije to jedino, kako nam je otkrio Ante Skelin , što bi moglo dati jači zamah razvoju ribarske djelatnosti na šibenskom području. U studenom prošle godine osnovana je akcijska grupa za razvoj ribarstva (FLAG) “Lanterna u koju su ušli ribari I ostali dionici iz Šibenika te općina Bilice, Primošten, Rogoznica i Marina Djelovat će kao udruga I raditi na unaprjeđenju sektora ribarstva i marikulture, ali i kvalitete života u lokalnoj ribarskoj zajednici. Osnivanje FLAG -a inicirao je upravo Ante Skelin koji je izabran za predsjednika, a veliku podršku pružio im je Ante Sladoljev, predsjednik FLAG – a ”Galeb” I Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo I EU fondove Grada Šibenika. Na ustroju i izradi dokumentacije za dobivanje sredstava iz EU fondova angažiralo se puno ljudi tako da su uspjeli izraditi sve što je bilo potrebno. Ovih dana očekuju zeleno svjetlo Ministarstva poljoprivrede nakon čega će im biti plasirano 16,6 milijuna kuna iz proračuna Europske Unije (Europski fond za pomorstvo i ribarstvo) i proračuna Republike Hrvatske u programskom razdoblju 2021.- 2027. godine.

-Novac je tu i trebamo to iskoristiti. Taj novac
neće biti namijenjen isključivo ribarima nego ugostiteljima koji surađuju s ribarima, recimo za opremanje njihovih kuhinja za drugu opremu te općenito za unaprijeđenju standarda života u lokalnoj zajednici za što upravo izrađujemo strategiju u što smo uključili i Grad Šibenik te općine koje su dionici ovog FLAG -a, ističe Skelin.

On, podžupanica Ukić Kotarac i njihovi suradnici rade na još jednom zanimljivom projektu, na izgradnji i uređenju šibenske tržnice i ribarnice na kojoj bi se prodavali samo licencirani domaći proizvodi, ne samo iz Šibensko – kninske županije nego iz cijele Hrvatske, a primijenile bi se samo digitalne i zelene tehnologije. Bila bi smještena nasuprot gata Vrulje, a i na tom projektu očekuju suradnju s gradom Šibenikom i, naravno, apliciranje na natječaje za EU sredstva.

Iz kategorije: Vijesti